IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Завършените офиси в Европа са били на най-ниското си ниво от пет години през 2023 г.

Будапеща, Лисабон и Барселона имат най-високо ниво на спекулативни площи като процент от общите наличности

09:38 | 21.06.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Общата площ на завършените офис сгради в Европа през 2023 г. е намаляли с 32% на годишна база до 3,3 млн. кв. м, най-ниското ниво от пет години, сочат данни на консултантската компания Savills.

Компанията очаква през тази година завършените офиси на Стария континент да се увеличат с 30% на годишна база до 4,3 млн. кв. м, последвано от спад с 3 на сто до 4,2 млн. кв. м през 2025 г.

Строителните компании са изправени пред значително увеличение на разходите през последните няколко години, което се отразява на проектите им в развитие. Разходите за строителство на офиси са се повишили с около 50% от 2019 г. насам, а недостигът на работна ръка удължава времето за завършване на сградите, отбелязва Savills.

33% от офис площите, които е трябвало да бъдат завършени през миналата година, не са успели да спазят срока и завършването им е било отложено за 2024-2025 г.

„Общият обем от спекулативните офис площи в Европа в процес на изграждане намаля с 21% на годишна база от 5,7 млн. кв. м на 4,5 млн. кв. м, което ограничи възможното увеличение на свободните площи“, коментира Майк Барнс, асоцииран директор на отдела за анализи за Европа в Savills. „През последните две години спекулативното строителство като процент от съществуващите наличности е намаляло от 3,1% на 2,1 на сто. С постепенното възстановяване на търсенето от наематели през следващите 12 месеца очакваме предлагането на площи клас А постепенно да намалее, а наемите на първокласни площи ще продължат да се увеличават“, допълва той.

Будапеща (4,8%), Лисабон (4,5%) и Барселона (3,9%) имат най-високия дял спекулативни площи като процент от общите наличности, които трябва да бъдат завършени до края на 2025 г., но Savills очаква голяма част от тези площи да бъдат усвоени, тъй като наемните пазари остават силни, а наемателите се конкурират за най-добрите офис площи, за да намалят въглеродните си емисии.

Данните на Savills сочат, че построените през последните пет години офис сгради в лондонското Сити, които са постигнали изключително/отлично ниво на сертификата за енергийно представяне BREEAM, е три пъти по-вероятно да бъдат наети преди практическото им завършване, отколкото сгради с много добро ниво.

„Наемателите продължават да търсят по-добро качество на офис сградите, както от гледна точка на енергийно представяне, така и от гледна точка на локация. Положително е, че строителната дейност във Великобритания се връща към растеж за първи път от девет месеца“, коментира Оливър Фърсдън, директор на отдела за строителство на бизнес имоти на Savills в Лондон. „Това вероятно е подкрепено от положителния ръст на наемите и подобряването на нагласите относно перспективите пред британската икономика“, допълва той.

Новозапочнатите офис сгради в Европа намаляха значително през миналата година, което може да доведе до недостатъчно предлагане на офиси клас А до 2027-2028 г., прогнозира Джеймс Бърк, директор на отдела за капиталови пазари в Европа и глобални трансгранични инвестиции в Savills. При равни други условия предприемачите може да изискват наемите на първокласни офиси да нараснат с число в диапазона от 10%, така че новите проекти да изглеждат жизнени, допълва той.

„Но нашият анализ сочи, че в реално изражение наемите на офиси в Европа всъщност са намалели с 10% през последните три години и следователно съставляват по-малък дял от общите оперативни разходи на компаниите. Това може да означава, че наемателите имат по-голяма възможност да поемат по-високи наеми“, отбелязва Бърк.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:38 | 21.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още