IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разрешенията за строеж в Германия са се свили почти наполовина за две години

Страната преживява най-тежкия спад на имотния сектор от десетилетия

16:12 | 19.06.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Разрешенията за строеж на апартаменти в Германия са намалели със 17% през април спрямо година по-рано, сочат данни на правителството, цитирани от Ройтерс. Те показват продължаващото забавяне на търсенето в строителната и имотната индустрия в страната.

Германия преживява най-тежкия спад в имотния сектор от десетилетия. Издадени са около 17 600 разрешения за строеж, което е със 17% по-малко спрямо година по-рано, показват данните. Това е свиване с близо 44% за последните две години.

„От май 2022 г. броят са строителните разрешения за апартаменти в Германия върви само в една посока – надолу“, коментира Тим Оливър Мюлер, ръководител на Германската федерация на строителната индустрия. 

Броят на разрешенията за строеж е важен показател за бъдещо строителство.

От години ниските лихви, евтината енергия и силната икономика подкрепяха бум на имотния сектор в Германия, който допринася със 730 млрд. евро на година за икономиката на страната. Това се равнява на близо една пета от БВП на Германия.

Бумът приключи, когато ширещата се инфлация принуди Европейската централна банка бързо да повиши лихвите. Финансирането за недвижими имоти пресъхна, проектите бяха блокирани, големи строителни компании фалираха, а някои банки изпитаха проблеми. Представители на индустрията призоваха властите в Берлин да се намесят.

Строителните разрешения за еднофамилни жилища са намалели с 33% през април спрямо година по-рано, а разрешенията за къщи тип дуплекс са спаднали с 18 на сто.

Германия цели да строи 400 хил. апартамента на година, но не успява да изпълни тази задача.

„Горчивата реалност не може да бъде отречена. Недостигът на жилища в Германия продължава да се задълбочава“, коментира Феликс Паклепа, ръководител на Централната асоциация на германската строителна индустрия.

По-рано тази година допитване на Германската търговска и индустриална камара показа, че строителната индустрия в страната очаква спад на приходите с 3,5% през 2024 г.

Миналата година приходите в реални изражения в сектора спаднаха с 5% на годишна база. Обемът на поръчките също намаля през 2023 г. с 4,4% спрямо 2022 г.

Спадът беше особено чувствителен в жилищното строителство, където приходите през 2023 г. намаляха с 12% на годишна база. Очаква се те да отбележат същия спад и тази година.

Допитването на Германската търговска и индустриална камара показва, че 44% от компаниите очакват влошаване на положението тази година, което е най-песимистичната прогноза от финансовата криза през 2009 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:12 | 19.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още