IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес имотите в Европа бързо се превръщат в блокирани активи

Банките в ЕС определят по-високи лихви за бизнес имоти, които не отговарят на зелените енергийни стандарти

18:48 | 19.06.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Фонд мениджъри, наблюдаващи бизнес имотите, съобщават, че значителни части от портфейлите им включват активи, които вече може да бъдат счетени за блокирани заради въведени в Европа изисквания за енергийна ефективност, пише Bloomberg.

Изследване, публикувано от компанията за анализ на данни Deepki, която е съсредоточена върху енергийната ефективност, е установило, че над половината от близо 250 портфолио мениджъри на бизнес имоти в Европа, участвали в допитването, признават, че над 30% от активите им в момента са блокирани.

„Има сгради, които са изгубили стойността си заради лошо енергийно представяне“, пишат авторите на доклада, публикуван в сряда.

Мениджърите на активи, които контролират имоти на обща стойност 226 млрд. евро във Великобритания, Германия, Франция, Испания и Италия, реагират на по-строгите изисквания за енергийна ефективност, които влизат в сила едва сега. Европейският съюз прие неотдавна Директивата за енергийните характеристики на сградите, която е част от нарастващи регулации с цел постигане на нулеви въглеродни емисии.

Банките в ЕС вече реагират, като определят по-строги условия за финансирането на бизнес имоти. BNP Paribas, най-голямата банка в ЕС, сега си поставя за цел да намали с до 41% интензитета на емисиите в портфейла си до 2030 г. Други, включително Banco Santander, Barclays, ING Groep и NatWest Group, вече предприеха или обмислят да предприемат сходни мерки.

Винсънт Брайънт, главен изпълнителен директор на Deepki, казва, че редовно наблюдава как банките повишават лихвите по заемите за клиенти в сектора на бизнес имотите, които не се придържат към зелените енергийни стандарти. За да управляват подобни рискове, банките все повече разчитат на инструменти като CRREM за наблюдение на въглеродния риск при недвижимите имоти, които им позволяват да проучват клиенти.

Банките уведомяват клиентите си, че ако не спазват изискванията на CRREM, лихвите им ще бъдат с 15 базисни пункта по-високи на година, съобщаа Брайънт. В същото време тези, които се представят добре, ще се радват на намаляване на лихвите по заемите им, допълва той.

Развитието се случва в момент, когато пазарът на бизнес имоти не успява да се възстанови след години на сътресения заради по-високите лихви и колебливите нива на заетостта на площите след пандемията.

Брайънт отбелязва, че според допитването на Deepki проблемите, свързани с енергията, вероятно ще се увеличават за собствениците на имоти. Половината от мениджърите, участвали в допитването, са заявили, че още 20% до 40% от портфейлите им с имоти са в риск да станат блокирани активи през идните три години.

Събрани данни от Deepki, която оперира в 65 страни, а сред клиентите ѝ са пенсионни фондове, застрахователни компании, компании за управление на активи и банки, сочат, че мениджърите, чиито имоти не отговарят на новите зелени стандарти, са във все по-голям риск да бъдат продадени на загуба.

„Виждаме ежедневни примери с клиенти, които трябва да правят допълнителни отстъпки, когато продават актив“, казва Брайънт. И това „се дължи на факта, че сградата е блокирана, той се прибавя към други проблеми като свободни площи, модерност или локация на сградата“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:48 | 19.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още