IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Имение на бивш ръководител на Evergrande беше продадено наполовина на покупната му цена

Ся Хайдзюн е загубил почти 9,5 млн. долара от продажбата на имота в Хонконг

11:03 | 16.06.24 г. 2
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Бившият главен изпълнителен директор на China Evergrande Ся Хайдзюн, с когото китайските регулатори съобщиха неотдавна, че не могат да осъществят контакт, продаде дома си в Хонконг на загуба от 74 млн. хонконгски долара (9,48 млн. щатски долара) спрямо покупната цена, съобщава брокер на недвижими имоти, цитиран от Ройтерс.

Миналия месец Ся Хайдзюн продал апартамента с площ от 263 кв. м на остров Хонконг за сумата от 82 млн. хонконгски долара, съобщава Гари Лам, старши директор по продажбите в агенцията за недвижими имоти Centaline.

Цената е с 49% по-ниска от офертната от 160 млн. хонконгски долара, когато имотът беше пуснат на пазара миналия юни, допълни Лам. Офертната цена на неин ред е само с 4 млн. хонконгски долара над покупната цена.

Ся, който се оттегли от китайската строителна компания през 2022 г., след като вътрешно разследване установи, че е бил замесен в отклоняването на заеми на стойност 2 млрд. долара, обезпечени от подразделението Evergrande Property Services, купил апартамента от  New World Development през 2019 г., сочат документи на Имотния регистър.

Жилището, което заема 32-ия и 33-ия етаж с гледка към пристанището Виктория, включва балкон, тераса с плувен басейн и три паркоместа.

Ся напусна континенталната част на Китай през 2021 г. и остана в Хонконг, след като най-задлъжнялата имотна компания в света започна да изпитва дългови проблеми.

Двама източници с пряка информация по въпроса коментират пред Ройтерс, че със задълбочаването на кризата в Evergrande Ся заминал за Канада. Китайският регулатор на ценните книжа съобщи, че той е канадски гражданин.

В документ от миналия месец, в който водещо подразделение на Evergrande в Китай беше глобено с 577 млн. долара за измамно емитиране на облигации и незаконно разкриване на информация, Китайската комисия за регулиране на ценните книжа заяви, че участието на Ся е „особено измамно“.

Но регулаторът не обяви назакания за Ся както за други високопоставени ръководители, тъй като не могъл да установи контакт с него.

Комисията наложи глоба на президента на Evergrande Хуей Ка Йън от 47 млн. юана (6,48 млн. долара) и му забрани да участва на фондовия пазар до живот.

Имение в Хонконг, което преди време било собственост на Хуей, също беше продадено миналия месец за 57,37 млн. долара, наполовина на оценката му през 2023 г., показаха документи от Имотния регистър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:03 | 16.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

2
rate up comment 11 rate down comment 1
corner
преди 1 месец
До: nkavrakov198250% ако някой се измъкне ще е щастливец
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 1 месец
Добър пример за всички дрогирани,и заслепени че имотния пазар само ще расте.Падне ли пада с големи проценти
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още