IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на първокласни имоти в света намаляват с 12% през първото тримесечие

Дубай е най-оживеният пазар за продажбите на имоти на цена от 10 млрд. долара нагоре, сочат данни на консултантска компания

20:45 | 12.06.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

426 продажби на имоти на цена над 10 млн. долара са били осъществени на 11 пазара, следени от консултантската компания Knight Frank, в първите три месеца на 2024 г.

Това е ръст спрямо 365 продажби предишното тримесечие, но е спад на годишна база с 11,6% спрямо 482 продажби през първото тримесечие на 2023 г.

В 12-те месеца до март 2024 г. са осъществени 1618 продажби, най-ниското годишно ниво от три години насам. Годишните продажби на суперпървокласни имоти се стабилизираха в диапазона 1600-1700 през последните две години, което е спад спрямо връхната точка след Covid през 2021 и 2022 г., но все още е значително по-високо ниво, отколкото тези преди пандемията.

Въпреки спада в обема общата стойност на продажбите на суперпървокласни имоти е достигнала 8 млрд. долара през първото тримесечие, най-силния резултат от второто тримесечие на 2023 г.

На годишна база продажбите на 11-те пазара са възлезли на 30,5 млрд. долара в годината до март, спад с 2,6% спрямо 31,3 млрд. долара, регистрирани през 12-те месеца до четвъртото тримесечие на 2023 г.

Дубай е на първо място в продажбите на суперпървокласни имоти със 105 продажби, следван от Ню Йорк и Палм Бийч, съответно с 56 и 47 продажби. Въпреки че общият брой в Дубай е голям в сравнение с другите градове, продажбите са намалели, отбелязвайки първия си тримесечен спад от началото на допитването през 2019 г.

Пазарите в САЩ се представят добре, като Ню Йорк измества Лондон от второто място, след като изостана в предишните две тримесечия. Палм Бийч, щата Флорида, се представя силно, като заема трето място за първи път в историята на допитването.

Пазарът на суперпървокласни имоти в Лондон е изправен пред предизвикателства заради несигурността около предстоящите парламентарни избори във Великобритания и данъчния режим за неместни граждани. Макар че продажбите намаляха през първото тримесечие, Лондон остава на второ място в света сред пазарите на суперпървокласни имоти с ръст от 15% на годишна база, изпреварвайки Ню Йорк по продажби в годината до март. В Азия Хонконг е на първо място със 132 продажби в 12-те месеца до март спрямо 88 в Сингапур.

„Появата на Дубай като център на суперпървокласните имоти подкрепя продажбите в света на имоти на цена над 10 млн. долара“, коментира Лиъм Бейли, глобален ръководител на анализите в Knight Frank. „Сред големите пазари Дубай, Лондон, Ню Йорк и Женева все още отбелязват продажби над нивата преди пандемията, което помага за стимулирането на активността в света“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:23 | 12.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още