IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Токио събарят жилищна сграда, закрива гледката към вулкана Фуджи

Компанията зад проекта решила доброволно да се откаже от него след недоволство на местни жители

12:58 | 12.06.24 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Новопостроена жилищна сграда в покрайнините на Токио ще бъде разрушена месец преди апартаментите да бъдат предадени на купувачи, след като гневни местни граждани се оплакали, че структурата блокира гледките им към вулкана Фуджи.

10-етажната жилищна сграда на улица „Фуджими“, която се превежда като „Гледка към Фуджи“, в предградието Кунитачи, се състои от 18 апартамента на цена между около 70 млн. йени до 100 млн. йени (445 хил. до 636 хил. долара), съобщава строителната компания Sekisui House.

Във вторник компанията публикува извинение, като заяви, че строителството има „значително въздействие“ върху пейзажа.

„Стигнахме до извода, че гледката от улица „Фуджими“ трябва да бъде приоритет. Доброволно решихме да отменим проекта“, съобщи компанията на сайта си.

Тя ще компенсира разходите на купувачите и ще помогне за уреждането на друго жилище за тях, ако е необходими, съобщи говорител на Bloomberg News. Компанията не уточнява финансовите загуби от сградата, която предстои да бъде съборена.

Гледките към вулкана Фуджи, включен в списъка на ЮНЕСКО на световното културно наследство, са силен коз при продажбите на имоти в Япония. „Фуджими“ е обичаен термин, който се използва за назоваването на всичко – от улици до жилищни сгради и цял град, като обичайно рекламира гледка към ключовата забележителност. Кунитачи е включен в указател на правителството на стоте най-добри места за гледки към Фуджи в региона.

Макар че гледките към култовата планина са много ценени от японците, правото на туристите да ги наблюдават неотдавна беше подложено на разискване. Страната преживява туристически бум благодарение на слабата йена и силния ръст на пътуванията след пандемията и местните хора се оплакват, че посетителите не влияят добре на местата за наблюдение на вулкана Фуджи.

През май местните власти във ваканционния град Фуджикавагучико поставиха бариера пред отдалечен магазин с гледка към вулкана. Мястото беше залято от гладни за снимки туристи, които търсят съвършения кадър за Instagram. Втора бариера беше поставена неотдавна и на надлез със сходна красива гледка към град Фуджи.

Sekisui House не разкрива бъдещи планове за терена в Кунитачи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:58 | 12.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
Naemate1
преди 2 седмици
Добра идея за София ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още