IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чешки фонд планира да придобие имоти за 300 млн. евро в Европа

Фондът "Инвестика" вече притежава 50 бизнес имота в Чехия, Полша, Хърватия и Испания и планира да направи придобивания в Германия и Австрия

12:50 | 11.06.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Имотният фонд „Инвестика“ планира да купи още имоти в Европа, възползвайки се от свитите оценки, тъй като високите лихви принуждават свръхзадлъжнели собственици да продават, пише Bloomberg.

Чешката компания, управляваща активи за над 1 млрд. евро, ще вложи 300 млн. евро в имоти през идните 12 месеца, съобщи съоснователят му и главен изпълнителен директор Петр Чижек. „Инвестика“, която вече притежава 50 бизнес имота в Чехия, Полша, Хърватия и Испания, планира да направи придобивания и в Германия и Австрия.

„Сега виждаме добри възможности, които не сме имали от години“, коментира Чижек в интервю в Прага. „Германия и Австрия бяха извън нашия обсег, но сега това се променя с много свръхзадлъжнели собственици, които са пострадали от високите лихви и са принудени да се освобождават от имоти евтино“, допълва той.

Компанията на Чижек се разширява на нови пазари след период на затегната парична политика, която подложи на натиск бизнес имотите в Европа с висок дълг. Високите лихви по заемите и спадът на цените предизвикаха фалита на конгломерата Signa на Рене Бенко. В същото време CPI Property Group на Радован Витек се стреми да продаде активи за милиарди евро.

Портфейлът с имоти на „Инвестика“ не е толкова изложен на риск, тъй като съотношението между дълга и собствения капитал е само 33% спрямо над 52%, обявени от по-големия фонд CPI Property. Компанията на Чижек се възползва и от нови парични потоци, равняващи се на около 10 млн. евро на месец, подпомогната частично от понижаването на лихвите от Чешката национална банка.

Основан през 2015 г., имотният фонд на „Инвестика“ обслужва чешки и словашки инвеститори на дребно, въпреки че главният изпълнителен директор планира също да започне да привлича клиенти от някои от другите страни, където компанията му притежава активи.

Започвайки от тази година, чешките парични мениджъри също се възползват от законодателни промени, които повишават приспаданията от данъци за пенсионни спестявания и ги правят достъпни за повече инвестиционни продукти отвъд традиционните пенсионни фондове.

„Това е важна структурна промяна, която може значително да повиши обемите от инвестиции. Този допълнителен капитал може също да помогне на правителството да финансира всички инфраструктурни проекти, които отдавна са забавени“, отбелязва Чижек.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:50 | 11.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още