IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пролетта е започнала вяло за строителството у нас

Строителната продукция е отбелязала месечен спад във всичките си три подсектора през април, сочат данни на НСИ

14:43 | 10.06.24 г.
Снимка: Nathan Laine/Bloomberg
Снимка: Nathan Laine/Bloomberg

Строителната продукция у нас е отбелязала второ поредно месечно понижение през април, а всички строителни подсектори са отбелязали спад спрямо март, сочат данни на Националния статистически институт (НСИ).

През април индексът на строителната продукция е намалял с 0,7% спрямо предходния месец, сочат предварителните и сезонно изгладени данни на националната статистика.

Най-голямо е понижението при строителството на съоръжения – 1,3%. Това се случва след два поредни положителни месеца. При продукцията от специализирани строителни дейности спадът е с 0,7% и е първи за него от началото на годината. Сградното строителство е намаляло с 0,3 на сто спрямо март, прекъсвайки покачването от предишните два месеца.

Източник: НСИ Източник: НСИ

На годишна база строителната продукция е нараснала с 2,8%, сочат календарно изгладените данни на НСИ. Покачването се забавя спрямо предишните два месеца, а през януари произведената строителна продукция записа нулев растеж.

Най-убедително е представянето на продукцията от специализирани строителни дейности, която се е повишила с 6,9% и е на зелена територия от началото на годината. Покачване е отчетено и при строителството на съоръжения – с 2,4%, но то е най-бавното от началото на 2024 г.

Източник: НСИ Източник: НСИ

В същото време строителството на сгради намалява на годишна база с 0,2%. От началото на годината то е постигнало минимален ръст от 0,2% само през февруари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:44 | 10.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още