IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Капацитетът на центровете за данни в Европа ще нарасне до над 13 хил. мегавата до 2027 г.

Цюрих е най-скъпият пазар в Европа за изграждане на нов център за данни, съобщава консултантска компания

22:19 | 30.05.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Капацитетът на центровете за данни в Европа ще нарасне до приблизително 13 100 мегавата до 2027 г., което е ръст с 21%, сочат данни на консултантската компания Savills.

Освен това се очаква общото използване на широколентов интернет в Европа да се повиши с 31% съставен годишен темп на растеж (CAGR) до 2030 г.

Според прогнозите растежът на пазара на центрове за данни ще бъде равно разпределен в Европа, основно благодарение на значителното въздействие на изкуствения интелект върху индустрията. Очаква се европейският AI пазар да нараства с годишен темп от 15,9% между 2024 и 2030 г. и да бъде ключов двигател на ръста в търсенето на центрове за данни.

Според консултантската компания 94 проекта за нови центрове за данни в Европа трябва да бъдат готови в идните няколко години, като те ще донесат общо близо 2800 мегавата.

„Въпреки големия брой нови центрове за данни, които се очаква да бъдат изградени в Европа до 2027 г., пазарът вероятно ще остане с ограничено предлагане. Предвид прогнозираното разширяване на използването на широколентов интернет капацитетът на центровете за данни в Европа трябва да се утрои до 2027 г. и да достигне около 22 700 мегавата, така че остава значителна пропаст между търсенето и предлагането“, коментира Скот Нюкомб, ръководител на отдела за центрове за данни за Европа, Близкия изток и Африка (ЕМЕА) в Savills.

„Смятаме, че доходността от първокласни обекти, която в момента е около 5-6% на Стария континент, ще остане стабилна през по-голямата част от годината с леко движение нагоре към края на годината с развитието на пазарната динамика“, допълва той.

Между 2022 и 2023 г. строителните разходи за центрове за данни са нараснали с 6,5% и са достигнали средно 8,4 млн. евро за мегават в Европа, сочат данни на компанията Turner & Townsend. Цюрих е най-скъпият пазар в Европа за изграждане на нов център за данни и на второ място в света след Токио. Лондон е на второ място сред най-скъпите пазари в Европа, следван от Франкфурт.

Повишаването на търсенето в съчетание с нарастващите разходи за енергия и строителство предизвикват значително повишаване на средните офертни цени на европейските пазари за центрове за данни. От 2022 г. средното покачване за наемни договори за 4 киловата е 36%, при наемните договори за 10 киловата то достига 47%, а при тези за 100 киловата – 51%.

През идните три години офертните наеми ще нараснат с 5% до 8% на годишна база, счита консултантската компания.

„Предвид комбинираните предизвикателства пред енергийната инфраструктура, инициативите за устойчивост, разширяване и смекчаването на риска от остаряване индустрията на центровете за данни ще изисква значителни капиталови разходи“, смята Линда Бриси, директор на отдела за анализи на бизнес имотите в Европа в Savills. „В резултат на това се очаква повишаване на частните капиталови потоци на пазара, тъй като индустрията се стреми да инвестира в основния си бизнес“, допълва тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:24 | 30.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още