IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

PwC е застрашена от рекордна глоба в Китай заради одитирането на Evergrande

Тя може да е в размер на 1 млрд. юана и би надвишила значително досегашната рекордна глоба от 212 млн. юана, наложена на Deloitte през 2023 г.

13:33 | 30.05.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Китай се готви да наложи рекордна глоба на PricewaterhouseCoopers и да замрази някои от местните дейности на глобалната одиторска компания заради ролята ѝ в един от най-големите случаи на предполагаема финансова измама в историята на страната, пише Bloomberg.

Министерството на финансите може да обяви наказания за PwC още тази седмица заради одиторската ѝ дейност за China Evergrande Group, съобщават източниците, пожелали да останат анонимни, тъй като въпросът е от частен характер. PwC може да получи глоба от най-малко 1 млрд. юана (138 млн. долара), допълват те. Това ще надмине предишната рекордна глоба за счетоводна компания – глобата от 212 млн. юана, наложена на Deloitte Touche Tohmatsu през 2023.

Част от наказанията може да включват също спиране на дейностите в някои от офисите на PwC в континенталната част на Китай, уточниха източниците и допълниха, че решението не е окончателно и може да подлежи на промяна.

PwC е в светлините на прожекторите, след като Китай започна едно от най-големите си разследвания на финансова измама в историята, включващо строителната компания Evergrande. По-рано тази година властите наложиха глоба от 4,18 млрд. юана на силно растящата преди време имотна компания и съобщиха, че основното подразделение на компанията Hengda е обявило по-високи приходи с 564 млрд. юана в две години до 2020 г.

Наказанието ще навреди на репутацията на PwC и ще „засегне негативно общественото доверие в счетоводството“, счита Пинян Гао, преподавател по счетоводство и право в HKU Business School. „Няма да се изненадам, ако делът на одиторския пазар на този глобален франчайз в Китай намалее“, допълва той.

Големи счетоводни скандали в цифри. Графика: Bloomberg LP Големи счетоводни скандали в цифри. Графика: Bloomberg LP

PwC вече загуби няколко китайски клиенти само през май, които се прибавиха към списък от десетина фирми, които тя спря да одитира в страната през последните две години. Сред тях са China Taiping Insurance Holding, China Merchants Bank и People’s Insurance Company (Group) of China.

Наказанията идват в момент, когато президентът Си Дзинпин засилва вниманието върху борбата с финансовите рискове и престъпността, за да стабилизира втората по големина икономика в света. На заседание на Политбюро в понеделник Си даде указания на финансовите регулатори и местните власти да задействат нови правила и да гарантират, че финансовият надзор има „зъби“.

PricewaterhouseCoopers Zhong Tian, регистрирана в Шанхай компания, която е част от глобалната мрежа на PwC, беше одитор на Hengda във въпросния период. Компанията беше одитор на Evergrande повече от десетилетие, докато през януари 2023 г. се оттегли заради разногласия, свързани с отида, както съобщи строителната компания.

Сред счетоводните компании от Голямата четворка PwC е една от най-често използваните от китайските имотни компании, листнати в Хонконг, сочат данни на Bloomberg. Тя одитира едни от най-големите строителни компании в страната, включително Country Garden Holdings и Sunac China Holdings преди те също да спрат да обслужват дълга си.

Основното подразделение на PwC в Китай, с над 1600 сертифицирани счетоводители, обяви приходи от 7,9 млрд. юана (1,1 млрд. долара) през 2022 г., което го превръща в едно от най-печелившите сред над 9000 местни конкурента, сочат официални данни. Но това е само малка част от глобалните приходи на компанията в размер на 50,3 млрд. долара през годината.

PwC е имала проблеми и в други юрисдикции. Съветът за финансова отчетност на Хонконг съобщи през 2022 г., че ще прегледа финансовите отчети на Evergrande за 2020 г. и ще разшири разследване на одит, извършен от PwC.

По-рано компанията обеща да повиши контрола върху управлението в Австралия заради съмнения за сериозен конфликт на интереси в изтекли данъчни планове на правителството към нейни клиенти. Мрежата ѝ във Великобритания също беше глобена с 5,6 млн. паунда заради пропуски в одитирането на Babcock International Group.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:33 | 30.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още