IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавата ще прави нов опит да купи къщата на Димитър Талев в Прилеп

Решение за придобиване на имота от българската държава е взето още през юни 2023 г.

11:15 | 30.05.24 г.
Снимка: Манол Пейков, Facebook
Снимка: Манол Пейков, Facebook

Правителството възложи на министъра на културата Найден Тодоров в най-кратък срок да проучи възможността и стартира процедурата за закупуването на родната къща на Димитър Талев в град Прилеп в Северна Македония. Решението е взето по време на оперативното заседание на служебния кабинет на премиера Димитър Главчев вчера, съобщава правителственият пресцентър.

Има взето решение за придобиване на имота от страна на българската държавата още през юни 2023 г., но досега не са предприети никакви конкретни действия. Това е и причината темата формално отново да влезе в дневния ред на изпълнителната власт.

Конкретният повод за решението на Министерския съвет е информацията за срутване на част от къщата, която от години се руши и състоянието й е изключително лошо.

От съобщението става ясно, че проблемът е, че към момента само собственичката на 2/3 от имота е обявила готовност да продаде своята част, като през 2023 г. цената, поискана от нея, е 100 хил. евро. Другата 1/3 обаче принадлежи на друг собственик, който категорично отказва да продаде дела си на българската държава.

„Това е въпрос, който не бива повече да се отлага във времето. Трябва да се намери спешно решение, да се предприемат всички действия, за да спасим къщата на големия български писател, включително и по дипломатически път.  Дължим го на децата си, къщата трябва да бъде опазена, реставрирана и превърната в музей“, е заявил Главчев.

Преди дни стана ясно, че част от къщата на Димитър Талев е съборена. Това съобщи Виктор Стоянов от фондация „Македония“. „Докато чакаме да се купи къщата на Талев в Прилеп, АНБ (Агенцията за национална сигурност) чрез местен вандал, вече я събори. Справедливост не чакайте“, написа Стоянов.

Снимка: БГНЕС Снимка: БГНЕС

Отделно от плановете и липсата на действия от страна на държавата, преди една година издателят Манол Пейков започна самостоятелна акция за събиране на парите за откупуване и ремонт на дома на Димитър Талев. Дарителите събраха парите за седмица. Планът беше къщата да стане собственост на фондация "Манол Пейков и приятели", като част от къщата, която в момента разполага с десет стаи, се превърне в музей на Димитър Талев. Намерението на Пейков е останалата част да бъде превърната в писателска и преводаческа резиденция – място, на което да отсядат за по седмица или месец писатели и преводачи, докато работят върху нов творчески проект.

Димитър Талев е роден в къщата в Прилеп на 13 септември 1898 г. и именно нея описва в „Железния светилник“, първия роман от прочутата четирилогия, като дом на семейство Глаушеви.

Сегашната собственичка на къщата Снежана Аческа я придобива като наследство от семейството на покойния си съпруг, чийто дядо я купува от Талеви през 1926 г. Преди десетилетия къщата е поделена между трима братя и Аческа притежава две трети от имота. Третата третина се владее от възрастна жена, която не е склонна да продаде дела си.

Преди дни Пейков коментира във Facebook новината за срутването на къщата: „Ако ще до основи да я сринат (което искрено се надявам да не стане след официалното оплакване до полицията и заведения иск) – след като бъде придобита от фондацията, ще се погрижа къщата да бъде възстановена във възможно най-автентичния й вид, с възможно най-добрите строители и архитекти (и тамошни, и тукашни)“.

По думите му в Северна Македония има „фронт“ срещу придобиването на дома на Талев от българи, заради който сделката, „която трябваше да се случи буквално за един следобед, се точи повече от година“. Първо адвокатът, с когото работел четири месеца, отказал тихомълком да си сътрудничи с него, като първо намекнал, че го притискат, а после спрял да вдига телефона си. Освен това месеци наред се натъквал на пречки за откриване на сметка в македонски клон на българска банка, разказа Пейков.

 „И най-накрая, докато (най-сетне!) съм буквално пред подписването на финален договор и превеждане на парите за придобиване на имота се случи това вандалско нахлуване в къщата и разрушаване на част от покрива и фасадата“, отбелязва той.

Междувременно от „Възраждане“ обявиха, че дават Пейков на прокурор, защото въпреки наличните 200 хил. лв. по сметките му не предприел действия по закупуване на имота.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:19 | 30.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още