IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Специален имотен фонд ще намалява цените на жилищата в Турция

Целта на фонда е да повиши предлагането на жилища и по този начин да успокои силния ръст на цените

15:31 | 28.05.24 г.
Снимка: David Lombeida/Bloomberg
Снимка: David Lombeida/Bloomberg

Властите в Турция работят по установяването на специален инвестиционен фонд за недвижими имоти, който ще увеличи предлагането на жилища и ще помогне за намаляването на цените на имотите, съобщи турският министър на финансите Мехмет Шимшек, цитиран от Hurriyet daily news.

„Работим за установяването на Фонд за инвестиции в имотни проекти. Така ще допринесем за финансирането на градската трансформация и ще повишим предлагането на жилища“, заяви Шимшек в профила си в социалната мрежа Х.

По този начин ръстовете на цените на жилищата и на наемите ще бъдат овладени, а жилищата ще станат по-достъпни за всички сегменти от обществото, допълни той.

Шимшек говори на фона на очаквания, че мярката, която налагаше ограничение върху ръста на наемите до максимум 25%, няма да бъде удължена отново след изтичането ѝ през юли.

Таванът беше въведен за първи път през юни 2022 г., след като наемите на жилища в Турция нараснаха значително. Редица данни, публикувани през последните седмици, показват очаквани спадове както на цените на жилищата, така и на наемите в близко бъдеще.

Индексът на централната банка на цените на жилищата нарасна с 52% на годишна база през март, което е леко успокоение спрямо покачването с 58% предходния месец.

В реалнo изражениe индексът отбеляза спад от 9,8% за година през март и ръст от 1,2 на сто на месечна база, което е забавяне спрямо повишението с 2,2% през февруари.

Проучване на Центъра за икономически и обществени изследвания към университета „Бахчешехир“ в Истанбул също показа, че в реалнo изражениe, коригирани към инфлацията, средните цени на наемите са намалели с 8% през март спрямо същия месец на 2023 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:27 | 28.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още