IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P Global: Имотните мерки на Китай създават рискове за банките в по-малките градове

Увеличеният ливъридж може да доведе до повишаване на неизпълнението на ипотечните задължения, става ясно от нов доклад

22:57 | 27.05.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Последните мерки на Китай за съживяване на затруднения пазар на недвижими имоти може да представляват риск за банките, действащи в по-малките градове, предупреждава в доклад S&P Global, цитиран от Ройтерс.

Очаква се мерките, обявени от Пекин по-рано този месец, като намаляване на изискванията за първоначални плащания по ипотеки и премахване на долната граница за лихвите по тези кредити, временно да увеличат търсенето на имоти, но увеличеният ливъридж може също така да доведе до повишаване на неизпълнението на ипотечните задължения, изтъква S&P Global.

Очаква се цените на имотите в по-малките градове, тези от трето ниво според китайската градска система, да намалеят с около 14% през периода 2024-2025 г., се посочва в доклада. Това потенциално може да тласне някои купувачи на жилища към ситуации с отрицателен капитал, при които непогасените им ипотечни салда надвишават стойността на техните имоти.

Вследствие на това някои купувачи на жилища може да напуснат имотите си и да не изплащат ипотеките.

„Премахването на долната граница на ипотечните лихвени проценти ще даде на кредиторите и по-малък буфер за поемане на потенциални загуби, когато се случи неизпълнение“, изтъква кредитният анализатор на S&P Global Ratings Райън Цан. „Банките ще трябва да поемат допълнителни разходи, за да преследват другите активи на неизпълнените задължения, за да намалят загубите в такива случаи“, добавя той.

Редица градове в Китай, включително Шанхай, Ухан и Чанша, понижиха първоначалните вноски и лихвите по ипотечните заеми в отговор на „историческите“ мерки на страната, обявени на 17 май, за стабилизиране на засегнатия от кризата жилищен сектор.

Долната граница на първоначалната вноска беше намалена на 15% от 20% на национално ниво за тези, които купуват за първи път жилище, и на 25% от 30% за жители, които купуват за втори път.

След десетилетия на силен ръст огромният имотен сектор в Китай забуксува през 2021 г., след като големи частни строителни компании като Evergrande останаха без пари. Година по-рано Пекин, разтревожен от прегряването на имотния пазар, наложи ограничения върху задлъжнялостта в сектора.

Оттогава сигурни, свързани с държавата строителни компании, бяха въвлечени в забавянето и доверието не се възвърна.

Пекин отговори основно като насърчи завършването на незавършените жилищни проекти, които обичайно се купуват предварително в Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:46 | 27.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още