IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Само 5% от квартирите в Ню Йорк са достъпни за хората със средни доходи

Миналата година средните офертни наеми в града са нараснали с 8,6%, докато заплатите са се увеличили само с 1,2 на сто

22:51 | 21.05.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Растящите наеми и високите първоначални вноски означават, че по-малко от 5% от квартирите в Ню Йорк са били достъпни за работещите местни жители със средна заплата миналата година, пише Bloomberg.

Нюйоркчани са получавали средно малко под 89 хил. долара миналата година, което означава, че те са можели да си позволят до 2216 долара месечно за жилище, без да харчат над 30% от годишните си доходи, сочи нов доклад на StreetEasy и Tech:nyc, част от агенцията за недвижими имоти Zillow Group. След като се вземат предвид първоначалните разходи, които включват наема за първия месец, депозит и комисиони на брокерите, сумата достига до 10 454 долара миналата година. Това означава, че средностатистическите работещи хора са можели да си позволят само 4,4% от жилищата под наем на пазара, без да преминат прага на достъпността, сочи докладът.

Повечето апартаменти на наемния пазар миналата година са били недостъпни за много жители на Ню Йорк. Графика: Bloomberg LP Повечето апартаменти на наемния пазар миналата година са били недостъпни за много жители на Ню Йорк. Графика: Bloomberg LP

В Ню Йорк, както и в останалата част на страната, заплатите не растат с темпа на цените на жилищата. Средните офертни наеми са нараснали с 8,6% до 3475 долара миналата година, а средната заплата в града се е увеличила само с 1,2%, показва докладът.

Недостигът на жилища в града също се е задълбочил с дефицит от 380 047 жилища, който надвишава този в Сан Франциско, Чикаго и Бостън, взети заедно.

Кризата с достъпността на жилищата в града засяга най-много служителите в секторите от съществено значение. Тези в здравните грижи, готвенето на храна и транспортните услуги са печелели под 70 хил. долара миналата година, което означава, че са можели да плащат без притеснения само за 1% от апартаментите в Ню Йорк, сочи докладът. Дори учителите, които са печелели средно 135 089 долара, са можели да си позволят само 35% от жилищата под наем на пазара.

„Харченето на повече пари за наеми оставя по-голяма дупка в бюджетите на наемателите и затруднява спестяването за дългосрочни цели като първоначална вноска за жилище. Но много нюйоркчани нямат избор“, пишат авторите на доклада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:37 | 21.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още