IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститори са изтеглили над 10 млрд. евро от имотни фондове в Европа за година

ЕЦБ предупреждава, че цените на бизнес имотите на Стария континент могат да намалеят още заради спада на търсенето на офиси

13:45 | 21.05.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Инвеститори на дребно са изтеглили 10,2 млрд. евро от деноминирани в евро фондове за недвижими имоти в годината до април на фона на предупреждения, че спадащите стойности могат да създадат ликвиден натиск, пише Bloomberg.

Изтеглянето на средства бележи огромен поврат спрямо предходните 12 месеца, когато фондовете привлякоха средства за почти 2 млрд. евро, сочат данни, събрани от Morningstar. Общите нетни активи, държани от отворени и борсово търгувани фондове, са намалели под 163 млрд. евро миналия месец, най-ниското ниво от август 2019 г. насам.

Данните излизат дни след като Европейската централна банка (ЕЦБ) предупреди, че спад на пазара на бизнес имоти може да създаде предизвикателство за фондовете за инвестиции в недвижими имоти. Загубите на стойност може да не са напълно взети предвид, съобщи регулаторният орган в доклада си за финансовата стабилност. Това може да подложи на натиск кешовите буфери на фондовете, ако исканията за теглене на средства нараснат, допълва се в документа.

Това, на свой ред, може да доведе до принудителна продажба на активи, за да се отговори на исканията за изтегляне на средства. Такъв сценарий би довел до известно повторение на случилото се след Brexit, когато много британски имотни фондове трябваше да замразят търговията и продажбата на активи бързо след увеличаването на инвеститорите, изтеглящи своите средства.

Сега ръководителите на имотни фондове обикновено искат значително по-дълги предизвестия преди инвеститорите да могат да си получат парите обратно.

Лошите заеми за бизнес имоти в Европа започват да нарастват. Графика: Bloomberg LP Лошите заеми за бизнес имоти в Европа започват да нарастват. Графика: Bloomberg LP

В доклада си ЕЦБ отбелязва също, че цените на бизнес имотите могат да намалеят още, най-вече заради спада на търсенето на офиси. Това може да се отрази на качеството на активите на някои кредитори с увеличаването на загубите в сектора, допълва централната банка.

Имотните фондове в паунди са отбелязали връщане към тегленето на средства през април след малък приток на пари през март. Инвеститорите са изтеглили почти 55 млн. паунда от фондовете миналия месец, с което общо изтеглените средства за годината надхвърлят 927 млн. паунда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:46 | 21.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още