IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британска верига супермаркети ще строи нов градски център в Лондон с 1500 жилища

Британският супермаркет е поредният търговец на дребно, който навлиза в жилищното строителство след сделка с Barratt Developments

10:27 | 17.05.24 г.
Снимка: Hollie Adams/Bloomberg
Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

Британската верига супермаркети Asda се превърна в поредната компания за търговия на дребно, която навлиза в жилищното строителство, след като съобщи, че ще изгради „градски център“ в Лондон, включващ 1500 жилища, пише Financial Times.

Третата по големина верига магазини за хранителни стоки, притежавана от братята Иса и компанията за частни капиталови инвестиции TDR Capital, иска да застрои терен от 40 декара с помощта на британската компания за жилищно строителство Barratt Developments. 

Предложението, което все още трябва да получи одобрение от градските власти, ще създаде нов център на града с голям магазин на Asda и 1500 жилища, включително 500 достъпни, и други търговски обекти в северозападен Лондон.

Това е първото навлизане на Asda в жилищното строителство и ще съставлява една от най-големите сделки за терени през последните няколко години, съобщи супермаркетът, без да разкрива размера на сделката.

Компанията уточни, че обмисля и други сходни проекти, най-вече в Лондон.

Иън Лорънс, ръководител на проектите със смесени функции в Asda, коментира, че начинанието „е значителен крайъгълен камък за бизнеса“ и позволява той да извлече максимална полза от потенциала на имотния портфейл за първи път.

Този месец компанията, която изпитва затруднения да се конкурира с традиционни опоненти като Tesco и Sainsbury’s и дискаунтърите Aldi и Lidl, е рефинансирала дълга си за 3,2 млрд. паунда.

Планът на супермаркета беше обявен малко след като собственикът на John Lewis и Waitrose реши да ограничи собствените си имотни амбиции, отказвайки се през март от целта да постига почти половината от печалбата си от имоти за отдаване под наем и финансови услуги до 2030 г.

John Lewis заяви, че все още е ангажирана с инициативите, обявени за първи път от напускащия президент Шарън Уайт, но посочи високите лихви и инфлацията като причини за решението си да се откаже от целите. Компанията се натъкна на противопоставяне от местните жители заради плановете си да построи първите си жилища за отдаване под наем в столицата.

Превръщането на остарели търговски обекти в т. нар. проекти със смесено предназначение, които включват жилища, става популярна стратегия за инвеститорите в имоти. Много традиционни търговски центрове загубиха част от стойността си заради ръста на електронната търговия, а необходимостта от нови жилища и апетитът на инвеститорите към жилищни имоти се увеличават.

Супермаркетите често поглеждат към нови проекти, които заменят ниски търговски обекти и големи паркинги с по-високи жилищни сгради и магазини на улично ниво. Изследване на консултантската компания Savills от 2022 г. установи, че близо 24 хил. жилища може да бъдат построени на местата на супермаркети в Лондон.

Land Securities, един от най-големите листнати наемодатели във Великобритания, работи по проект за 1 млрд. паунда за преустройството на търговския център О2 в Камдън, който ще включва 1800 нови жилища. Преди време Barratt работи по два големи жилищни проекта на местата на супермаркети в Лондон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:28 | 17.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още