IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството в Китай планира да купи милиони непродадени жилища

Новината повиши цената на акциите на китайските строителни гиганти

09:56 | 17.05.24 г. 2
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Акциите на китайските строителни компании поскъпват силно след новината, че Китай обмисля план местните власти в цялата страна да купят милиони непродадени жилища от затруднени компании, за да смекчат продължителната имотна криза в страната, предава Ройтерс.

Хонконгският подиндекс Hang Seng Mainland Properties се повиши с 1,5%, след като в четвъртък достигна най-високото си ниво от 24 ноември. Той е отбелязал ръст от около 30% от средата на април, когато пазарът започна да очаква още мерки за подкрепа с цел стабилизиране на проблемния сектор след месеци на разочароващи продажби на жилища.

Китайският индекс CSI 300 Real Estate се повиши с 0,1% и е нагоре с 5 на сто за седмицата.

Оптимистичните нагласи на фондовия пазар са в контраст със суровата реалност на терен, разкрита от слабите данни за жилищния пазар в петък и от решението на съд в Хонконг да отложи изслушването на иск за ликвидиране на изпитващата затруднения строителна компания Country Garden. Изслушването беше отложено за 11 юни. Друга голяма строителна компания, China Evergrande Group, получи заповед за ликвидиране през януари.

Цените на новите жилища са намалели за десети пореден месец през април с 0,6% на месечна база. Спадът е по-голям в сравнение с 0,3 на сто през март и е най-бързият от ноември 2014 г. Отделни данни показаха, че инвестициите в имоти през първите четири месеца са спаднали с 9,8% спрямо година по-рано.

По отношение на общата площ продажбите на имоти са отбелязали понижение с 20,2% за периода януари-април на годишна база, а новозапочнатото строителство е намаляло с 24 на сто. Набраните от строителните компании средства също са надолу с 24,9% на годишна база. 

От 70-те града, включени в жилищната статистика, 64 са отбелязали спадове на цените миналия месец, повече от отчетените 57 през март. 

В сряда Bloomberg News съобщи, че Държавният съвет набира мнения относно неокончателен план от различни провинции и държавни органи, след като на среща с ръководителите на управляващата Комунистическа партия в края на април бяха отправени призиви за усилия за изчистване на растящите наличности от жилища.

Местни държавни компании ще бъдат помолени да помогнат с покупките на непродадени жилища от затруднени строителни компании с голяма отстъпка, използвайки заеми, предоставени от държавни банки, става ясно от съобщението. Много от тези жилища ще бъдат превърнати в достъпни домове, се допълва в съобщението.

След като различните мерки за подпомагане през последните две години не успяха да променят ситуацията в сектора, вицепремиерът Хе Лифенг заяви на съвместна онлайн среща с други власти в петък, че общинските власти могат да купуват жилища на "разумни" цени.

Имотите ще бъдат използвани за осигуряване на достъпни жилища, каза той, без да посочва срокове или цел за покупките, нито подробности за начина на финансирането им. Той също така заяви, че местните власти, които вече са задлъжнели с около 9 трлн. долара, могат да откупят обратно земя, продадена на предприемачи, и обеща, че властите ще се "борят упорито" за завършване на спрените проекти.

Отделно от това централната банка на страната заяви, че ще продължи да понижава лихвените проценти по ипотечните кредити и изискванията за първоначална вноска.

Снимка: Bloomberg Снимка: Bloomberg

Китайският имотен сектор изпадна в дългова криза в средата на 2021 г. От 2022 г. насам вълни от мерки за подкрепа не успяха да възстановят сектора, който съставлява около една пета от икономиката и остава основна спирачка пред разходите на потребителите и доверието им.

През последните години някои местни власти вече обявиха планове да изкупят незавършени или непродадени жилища от строителните компании и да ги превърнат в социални жилища, но мащабът беше малък.

През последните седмици властите засилиха и политиките, целящи да изчистят наличностите от непродадени жилища. Големи градове като Пекин и Шънджън смекчиха ограниченията пред покупките на жилища, а някои позволяват на купувачите да „заменят“ старо жилище с ново.

„Смятаме, че това ще бъде съществена промяна, която може поне да стабилизира вместо да влоши продажбите на имоти“, коментира JPMorgan в доклад, имайки предвид обсъждания план.

Банката обаче е скептична за това дали мащабът ще бъде достатъчно голям, за да предизвика възстановяване на пазара, ако финансирането не дойде от централното правителство.

Nomura съобщи, че ако местните власти успеят да придобият значителен обем от непродадени жилища от строителните компании, това ще помогне за разрешаване на проблема с наличностите и също така ще насочи парични потоци към затънали в дългове частни компании.

Това, от своя страна, ще подкрепи строителните дейности и ще смекчи спиралата надолу в сектора, допълва банката.

Но някои наблюдатели на пазара са притеснени от липсата на търсене на жилища в по-малки градове, съществува безпокойство, че подобен план по-скоро ще натежи допълнително върху финансовото състояние на местните власти.

Те вече имат дъл за над 9 трлн. долара и създават голям риск за икономиката и финансовата стабилност на Китай.

„Мярката ще работи само в големите градове, но не и в по-малките; откъде ще дойдат купувачите?“, пита анализатор от друга азиатска банка, пожелал да остане анонимен, тъй като няма право да говори пред медиите.

„Насоките към местните власти в тези градове да купуват налични жилища само ще изгорят баланса им“, счита анализаторът.

Goldman Sachs съобщи тази седмица, че наличностите от годни за продажба жилища се оценяват на 13,5 трлн. юана (1,87 трлн. долара) към края на 2023 г. и тъй като част от строителството им не е приключило, ще са нужни капиталови инвестиции в размер на 5 трлн. юана за довършването им.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:12 | 17.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 10
data
преди 1 месец
Пак се отлага световната хегемония на юанеца :) а само какво светло бъдеще му чертаеха форумните гурота ..............
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 18
khao
преди 1 месец
като са тръгнали да купи и по една електричка за това жилище... :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още