IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германските строителни работници стачкуват за първи път от 17 години насам

Работодателите отхвърлиха предложение за заплащане, направено от независим арбитър

14:50 | 13.05.24 г.
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Строителни работници в Германия се готвят за стачка тази седмица, като за първи път от 17 години насам те спират работа с искане за по-добро заплащане, предава Bloomberg.

Синдикатът IG Bau призова членовете си в провинция Долна Саксония да стачкуват в понеделник, след като работодателите отхвърлиха предложение за заплащане, направено от независим арбитраж. Работниците в избрани обекти в други провинции ще се присъединят от утре, а профсъюзът си запазва възможността за мащабна стачка в цялата страна.

„Работодателите имаха своя шанс, но за разлика от нас, те не се съгласиха с решението на арбитража“, заявяват от IG Bau в изявление на своя уебсайт.

Стачката може да забави големи инфраструктурни проекти, както и строителството на частни домове, ако прерасне в продължителни стачни действия. Тя следва поредица от стачки в железопътния сектор и авиоотрасъла, които спряха транспорта в големи части на страната по-рано през годината.

Арбитърът Райнер Шлегел постанови, че работниците в строителството трябва да получават допълнително 250 евро на месец, което е само половината от първоначалното искане на профсъюза за 500 евро месечно. Шлегел също така предписа увеличение на заплатите с 4,15% в западните германски провинции и с малко под 5% в източните провинции след 11 месеца.

Според IG Bau, която представлява и секторите на селското и горското стопанство, в строителната индустрия на Германия работят около 930 хил. души. Към 2023 г. в нея членуват повече от 200 хил. души.

Всяко прекъсване на строителството може да доведе до още проблеми за най-голямата икономика в Европа, заплашвайки да засенчи възстановяването ѝ след година на свиване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:51 | 13.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още