IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищните заеми сериозно "под водата" в САЩ се увеличават през първото тримесечие

На национално ниво 2,7% от жилищата са били с баланс по кредита, който е с най-малко 25% над пазарната им стойност

19:30 | 10.05.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Около едно на всеки 37 жилища в САЩ е смятано за сериозно „под водата“ (сумата по ипотечния кредит е по-голяма от стойността на жилището – бел. ред.) и делът на тези имоти е далеч по-голям в южните щати, предава Bloomberg.

На национално ниво 2,7% от жилищата са били с баланс по кредита, който е с най-малко 25% над пазарната им стойност в първите няколко месеца на годината. Това е ръст спрямо 2,6% предходното тримесечие, сочат данни за първите три месеца на 2024 г. на компанията за имотни данни ATTOM.

Макар че делът на тези имоти расте, той остава значително по-малък в сравнение с периода преди пандемията, когато беше два пъти по-висок.

Ипотечните кредити обикновено могат да станат сериозно „под водата“, когато някой плати прекалено висока сума за жилище или когато покупката е направена с малка първоначална вноска, която не осигурява достатъчен буфер, ако стойността на имота намалее.

По време на пандемията мерките на правителството за стимулиране на икономиката и растящите цени на имотите се оказаха от огромна полза за собствениците на жилища, но заради по-високите лихвени проценти ограничаването на инфлацията може най-сетне да спомага за охлаждането на жилищния пазар.

В 12 щата броят на жилищата сериозно "под водата" е нараснал най-малко с 2500 за година. Графика: Bloomberg LP В 12 щата броят на жилищата сериозно "под водата" е нараснал най-малко с 2500 за година. Графика: Bloomberg LP

Редица южни щати отчитат по-голям ръст на имотите, които са сериозно „под водата“, от останалата част на страната. В Кентъки делът им се е увеличил до 8,3% през първите няколко месеца на годината спрямо 6,3% предходното тримесечие. В Западна Вирджиния той се е повишил от 4,4% на 5,4% през същия период, а в Оклахома е нараснал от 5,5% на 6,1%. Повишение е отчетено и в Арканзас – от 5,2% на 5,7%.

Щатите в най-голям ръст в броя на домовете сериозно „под водата“ също се намират на юг. Кентъки е на първо място с годишно покачване от над 20 500 жилища, почти два пъти повече от намиращите се съответно на второ и трето място Мисисипи и Оклахома.

Сред градовете с население от най-малко 500 хил. души Батън Руж, щата Луизиана, има най-големия дял на ипотечните кредити сериозно „под водата“ през първото тримесечие с дял от 13,4%. Съседният Ню Орлиънс е на второ място със 7,3%, следван от Джаксън, щата Мисисипи, и Литъл Рок, щата Арканзас със съответно 6,5% и 6%. Сиракуза, щата Ню Йорк, е на пето място с 5,6% от жилищата, които са сериозно „под водата“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:07 | 10.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още