IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Офертните цени на имотите във Великобритания приближават последния си рекорд

Те са нараснали с 1,7% за четирите седмици до 13 април спрямо същия период миналата година

13:21 | 22.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Цените на жилищата, продавани във Великобритания, са близо до рекордно високи стойности, след като отчетоха най-голямото си годишно увеличение от година. Това показва проучване, което сигнализира, че инерцията на жилищния пазар от началото на годината ще продължи и през април, съобщава Ройтерс.

Сайтът за обяви за имоти Rightmove съобщи в понеделник, че офертните цени за жилищни имоти са нараснали с 1,7% за четирите седмици до 13 април спрямо същия период миналата година.

Цените, търсени от продавачите, са нараснали с 1,1% на месечна основа, забавяйки темпа на растеж от 1,5% през предходните четири седмици.

Новата средна офертна цена сега е 372 324 паунда (463 329 долара), което е с едва 570 паунда под достигнатия през май 2023 г. рекорд, посочват от Rightmove.

Други метрики на британския жилищен пазар също показват признаци на възстановено търсене и цени, подпомогнати от намаляването на лихвите, увеличени през 2022 г., когато плановете за данъчни облекчения на тогавашния премиер Лиз Тръс разтърсиха финансовите пазари.

От Rightmove посочват, че броят на новите продавачи е с 12% по-голям спрямо година по-рано и броят на продажбите е нагоре с 13%. Търсенето е най-силното в луксозния сегмент, където офертните цени през 2024 г. досега са нагоре с най-много от 2014 г. насам.

Търсенето на имоти, които обикновено са от интерес за купувачите за първи и втори път – които обикновено са по-зависими от ипотеки, е нараснало по-слабо, показва проучването.

„Въпреки настоящия оптимизъм това не са условията за подкрепа на значителен ценови растеж“, коментира Тим Банистър, директор в Rightmove. „Продавачите, които искат да осигурят продажбите си, все пак ще трябва да задават реалистични цени за местния пазар и да избягват прекалените амбиции“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:21 | 22.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още