IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България и София са в топ 10 в света по поскъпване на жилищата

В световен план цените на жилищата в края на миналата година са нараснали с най-бързия си темп от края на 2022 г.

17:44 | 12.04.24 г. 7
Снимка: Надежда Пеева, БГНЕС
Снимка: Надежда Пеева, БГНЕС

България е на шесто място в света по ръст на цените на жилищата през четвъртото тримесечие на 2023 г., а София заема десето място в класацията по градове през същия период на консултантската компания Knight Frank.

С годишен ръст на цените от 10,1% в края на годината България изпреварва Мексико и се нарежда след Хърватия. За шестмесечния период до края на четвъртото тримесечие жилищата в България са поскъпнали с 3,9%, а на тримесечна база цените им са нараснали с 1,2 на сто.

В класацията по градове София отстъпва с едно място спрямо третото тримесечие на 2023 г., когато заемаше девета позиция, и попада непосредствено след нажежената зона на градовете с двуцифрен ръст на цените на жилищата на годишна база. Цените в столицата са се повишили с 9,7% спрямо същия период на предходната година, но на тримесечна база отбелязват лек спад от 0,1%. В индекса на Knight Frank София попада между Сидни и Атина.

В световен план цените на жилищата са продължили да растат и в края на миналата година темпът на покачването им е бил най-бързият от края на 2022 г. От 56 национални жилищни пазара, следени от консултантската компания, само 18 са отчели спад на цените на годишна база през четвъртото тримесечие спрямо 21 през третото. На тримесечна база цените са спаднали на 18 пазара спрямо 24 предходното тримесечие.

Повишаването на цените на жилищата е довело до положителен реален ръст на цените от 0,1 на сто след коригиране спрямо инфлацията през 12-месечния период до края на четвъртото тримесечие на 2023 г.

Основният фактор, движещ съживяването на цените, е острият недостиг на налични жилища на много пазари. САЩ са виден пример, където по-високите лихви по жилищните заеми обезсърчават потенциални продавачи да обявяват имотите си заради риск от значително по-високи лихви по ипотечните кредити, когато купуват следващия си дом.

Недостигът на налични имоти се е задълбочил от забавянето на строителството на нови жилища всредствие на нарушения на доставките, засягащи строителния сектор на много големи развити пазари през последните четири години.

Турция продължава да оглавява индекса с годишен ръст от 75,5%, въпреки че тримесечният темп на покачване на цените се забави значително - от 18,1% през третото на 6,9% през четвъртото тримесечие. Турция отчита бързо ускоряване на инфлацията и коригирането спрямо инфлацията сочи, че реалният ръст на цените е достигнал едва 6,5% в годината до четвъртото тримесечие.

Десетката се допълва от Полша, Колумбия, Гърция, Хърватия, България, Мексико, Тайван, Индия и Малта.

На обратния полюс е Чили, където цените на жилищата са намалели с 34,2% на годишна база. Но значителният спад на жилищното строителство през последните тримесечия може да подкрепи цените в краткосрочен план. Люксембург е единствената друга страна с двуцифрен спад на цените от 13,6% под натиска на високите лихви по ипотечните кредити В десетката на най-слабо представилите се пазари в края на миналата година попадат още Словакия, остров Джърси, Хонког, Швеция, Германия, Финландия, Франция и Перу.

Вероятен завой към по-ниски лихвени проценти през второто полугодие на 2024 г. може да затвърди съживяването на цените на жилищата през тази година, отбелязва Knight Frank. Въпреки възможността за понижения на лихвите предизвикателствата пред достъпността се запазват и ръстът може да бъде ограничен от фундаментите на пазара, особено ако предлагането на жилища се повиши, докато лихвите намаляват, допълва консултантската компания.

На ниво градове 67% от следените пазари са отбелязали ръст на цените през четвъртото тримесечие спрямо 48% през първото на 2023 г. Малко над 43% от пазарите отчитат ръст до 5% на цените, а 18 на сто отбелязват повишение от над 5%.

Средният годишен ръст на цените на изследваните 107 градски жилищни пазара е достигнал 3% през четвъртото тримесечие на миналата година спрямо 1,6% предходното тримесечие.

Първите места в индекса се заемат от турски градове, като значителните ръстове на цените в Анкара (92,2%) и Истанбул (61,7%) са стимулирани от високата инфлация в по-широката икономика.

В десетката на най-бързо растящите градски жилищни пазари в света попадат още Варшава, Дубай, Загреб, Брисбейн, Вилнюс, Пърт, Атина и София.

По-слабите пазари са предимно в Европа, като Люксембург и Лион са на дъното на индекса със спад на цените от съответно 6,3% и 2,6%. В десетката попадат още Братислава, Хелзинки, Хонконг, Рига, Бусан в Южна Корея, Франкфурт, Париж и Мюнхен.

Knight Frank очаква цените на жилищата да останат стабилни през тази година. Предизвикателства за стабилността им може да възникнат през 2025 г., тъй като повишаване на наличностите от жилища вследствие на продавачи, които са по-склонни да обявяват имотите си за продажба с понижаването на лихвите, може да се отрази на пазара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:51 | 12.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

4
rate up comment 25 rate down comment 3
mr. Yoda
преди 3 месеца
Най-голяма смъртност и топ на поскъпване!!! Що за ********** трябва да са им на тия политическите ****??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 18
zelka007
преди 3 месеца
До: FMZК ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 34 rate down comment 4
nikiangel
преди 3 месеца
Скоро ще са в топ 10 по поевтиняване. Важното е да сме в топ-а :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 24
zelka007
преди 3 месеца
кавръков друго казва ... са на кой да вервам ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още