IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция затяга изискванията за "златна виза" заради натиска върху жилищния пазар

Чуждестранните инвеститори в имоти в Атина, Солун и популярни острови вече ще трябва да приготвят минимум 800 хил. евро

18:48 | 21.03.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Гръцкото правителство планира да повиши минималната сума, която потенциални чуждестранни купувачи на имоти трябва да платят, за да си осигурят „златна виза“, като се позова на натиска върху пазара на покупки и наеми на жилища в страната, предава Bloomberg.

Сега инвеститорите ще трябва да вложат минимум 800 хил. евро в популярни области като столицата Атина, втория по големина град Солун, Миконос и Санторини и други острови с население над 3100 души, съобщи министерството на финансите на страната.

Гърция вече удвои необходимата сума в популярни райони за достъп до т. нар. програма „златна виза“, която дава права за местожителство, като сумата достигна 500 хил. евро през август.

В останалата част от страната прагът ще бъде повишен до 400 хил. евро спрямо 250 хил. евро в момента. Във всички случаи инвеститорите ще могат да купуват само един имот, а неговата разгъната застроена площ трябва да бъде над 120 кв. м. Имотите не могат да бъдат използвани за краткосрочно отдаване под наем.

Новите промени в прага на инвестицията ще се прилагат от 31 март и целят да увеличат предлагането на дългосрочния пазар на наеми в страната, а също и да отговорят на последиците от програмата „златна виза“ върху цените на жилищата, съобщи министерството.

Гърция е получила над 25 100 молби и е предоставила 17 184 разрешителни на купувачи, които искат да живеят в страната, като китайските инвеститори съставляват почти 60% от всички издадени визи, следвани от турските инвеститори със 7 на сто.

Цените на жилищните имоти в Атина нараснаха главоломно през последните няколко години благодарение отчасти на чуждестранния интерес, възстановяването на икономиката на страната и ниските нива на изискваните инвестиции за програмата „златна виза“. Това, от своя страна, тласна нагоре цените на наемите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:48 | 21.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още