IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съдът признава България за собственик на около 16 хил. дка царски гори в Рила

За въпросните 66 имота не е имало основание да се реституират на наследниците на царете Фердинанд и Борис III

16:57 | 20.01.24 г.
Снимка: Investor.bg
Снимка: Investor.bg

Софийският Окръжен съд е признал България за собственик на 66 от т.нар. царски имоти, съобщават от пресцентъра на Министерството на земеделието и храните.

Имотите представляват гори и земи от горския фонд в Рила планина с обща площ от около 16 хил. дка и са по последното висящо дело относно казуса с реституцията на имотите на наследниците на царете Фердинанд и Борис III, посочва се в съобщението.

Производството по делото е образувано по искове на държавата, чрез министъра на земеделието и храните, срещу наследниците на царете Фердинанд и Борис III.

С постановеното решение съдът признава, че държавата е собственик на процесните имоти ex lege, по силата на действалите закони за горите, както и че не е имало основание за реституция на процесните горските имоти.

Решението на съда обаче не е окончателно и може да се обжалва.

Ако съдебното решение остане в сила, Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза Хробок ще трябва да възстановят на държавата присъденото им обезщетение от Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) за имуществени вреди в размер на 1 635 875 евро вследствие наложения мораториум от Народното събрание през 2009 г.

Мораториумът, с който на Симеон Сакскобургготски и Мария Луиза Хробок беше забранено да се разпореждат с имотите си в България, беше наложен от парламента през 2009 г. Европейският съд излезе с решение, което е частично в тяхна полза, през 2018 г.

Съдът в Страсбург прие, че с мораториума за експлоатация на имотите е нарушена конвенцията за правата на човека и защитата на собствеността, както и правото на справедлив съдебен процес, защото мораториумът не е можело да се обжалва в съда от царските наследници. Съдът отхвърли обаче претенциите на Симеон Сакскобургготски и Мария Луиза Хробок за реституцията на дворците „Ситняково“ и „Саръгьол“, които бяха признати за държавна собственост.

Мораториумът от 2009 г. беше приет с идеята да се приеме специален закон за царските имоти. Такъв обаче не беше написан, предложен и гласуван.

След съдебни дела Симеон Сакскобургготски и сестра му получиха дворците „Царска Бистрица“ в Рила и „Врана“ в София, както и други имоти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:57 | 20.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още