IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата в Атина растат най-бързо в Европа

Недостатъчното предлагане и възстановяването на покупателната способност на гърците след дълговата криза допринасят за поскъпването на домовете в гръцката столица

10:00 | 17.11.23 г. 2
Будка за хот-дог до жилищни сгради в квартал "Гази" в Атина. Снимка: Yorgos Karahalis/Bloomberg
Будка за хот-дог до жилищни сгради в квартал "Гази" в Атина. Снимка: Yorgos Karahalis/Bloomberg

Атина се превръща в един от най-нажежените жилищни пазари в Европа, като цените на апартаментите в западнал преди време индустриален квартал сега са на сравними нива с тези в най-богатите европейски градове, а по крайбрежието изникват нови и нови луксозни жилища, пише Bloomberg.

Цените на жилищата в гръцката столица са нараснали с 12,2% през октомври, почти три пъти повече спрямо ръстовете в Стокхолм и за разлика от спадовете в градове като Париж, сочат събрани от Bloomberg данни.

Ръстът е стимулиран отчасти от дългото и бавно излизане на Гърция от дълговата криза. Стотици хиляди домове са обект на съдебни саги, които ограничават предлагането на пазара и повишават цените в Атина по-бързо, отколкото в който и да е друг голям европейски град.

Макар че краят на ерата на евтините пари навреди на покупателната способност в Европа, липсата на жилища надделява в повече градове. Лондон, Париж и Берлин отчетоха годишни спадове в най-новите си месечни данни, а повечето пазари, наблюдавани от Bloomberg City Tracker, постигат ръст. В Милано, Мадрид и Стокхолм цените на жилищата нарастват с над 3%.

За да улови новите тенденции на жилищния пазар в европейски градове, Bloomberg набира данни от различни доставчици. Някои са офертни цени и индикативни нива, а други са официални данни от сделки. Цените в Атина са извлечени от индекс на Spitogatos, който Bloomberg е използвала, за да изчисли месечните офертни цени в петте квартала на града и след това да усредни тези нива, за да стигне до стойност, валидна за целия град.

Цени в евро на квадратен метър. Промените са изчислени в местна валута. Графика: Bloomberg LP Цени в евро на квадратен метър. Промените са изчислени в местна валута. Графика: Bloomberg LP

Десетгодишната дългова криза в Гърция остави кредиторите с лоши заеми за 107 млрд. долара през 2016 г. Оттогава банките продават лоши кредити, но тъй като много от тях са обезпечени с имоти, тази допълнителна гаранция е блокирана в усилията за постигане на споразумения за плащане с длъжниците. Макар че в крайна сметка жилищата са обявявани за публична продан, преговорите свиват междувременно предлагането.

„Няма имоти на пазара“, коментира Лефтерис Потамианос, президент на Асоциацията за недвижими имоти в Атина-Атика, който отдава ръста на цените на породеното от програмата „Златна виза“ търсене.

"Технополис", стар газов завод, превърнат в индустриален музей и изложбено пространство близо до парк в квартал "Гази" в Атина. Снимка: Bloomberg LP "Технополис", стар газов завод, превърнат в индустриален музей и изложбено пространство близо до парк в квартал "Гази" в Атина. Снимка: Bloomberg LP

Освен недостига, икономиката се възстановява и осигурява на местните жители по-голяма покупателна способност. Според прогнозите икономиката на Гърция ще нарасне по-бързо, отколкото в останалите страни от ЕС тази година, а БВП на човек от населението вероятно ще се върне на нивата отпреди кризата през 2009 г. от над 21 хил. евро тази година. Това е силно възстановяване спрямо едва 16 200 евро, когато страната избегна излизане от еврозоната.

Динамиката превръща квартали като "Гази", застаряващ индустриален клъстер, в търсени райони. Заради недостатъчното предлагане на жилищни площи бивши складове са превръщани в апартаменти около "Технополис", стар газов завод, преустроен в индустриален музей и изложбено пространство.

Годишни изменения в цените на жилищата. Графика: Bloomberg LP Годишни изменения в цените на жилищата. Графика: Bloomberg LP

В други части на Атина като луксозното предградие "Глифада" изникват луксозни комплекси, които привличат богати чуждестранни инвеститори, особено от Китай. След дълго отлагане започва работата и по „Хелиникон“. Преустройството за 8 млрд. евро на старото летище в града, най-големият строителен проект в Гърция, ще включва около 10 хил. луксозни крайбрежни жилища и апартаменти след завършването на първата фаза през 2026 г.

Строителни работници на обект в луксозното предградие "Глифада" в южната част на Атина. Снимка: Bloomberg LP Строителни работници на обект в луксозното предградие "Глифада" в южната част на Атина. Снимка: Bloomberg LP

Но строителството не е достатъчно бързо, за да смекчи сегашния недостиг и това подлага на натиск потребителите. Цените на жилищата са „изяждали“ над една трета от разполагаемите доходи на гръцките домакинства миналата година спрямо средно 20% в ЕС.

Цените на гръцкия жилищен пазар вероятно ще продължат да растат въпреки несигурността за местната и световната икономика, прогнозира Гръцката централна банка в доклада си за финансовата стабилност по-рано този месец. В краткосрочен план се смята, че интересът на инвеститори, главно от чужбина, ще остане силен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:42 | 17.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 13
ratten
преди 7 месеца
До: odyseyскоро, скоро, някъде 2049-та лятото
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 4
odysey
преди 7 месеца
Скоро новината ще е : " Цените на жилищата в София падат най-бързо в Европа" ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още