IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Все повече британци се затрудняват с ипотеките си за жилища за отдаване под наем

Домакинствата са изправени пред различни видове натиск, предизвикани от по-високите ипотечни лихви и най-лошата криза с разходите за живот от поколение

14:52 | 09.11.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Броят на кредитополучателите, купуващи жилища с цел отдаване под наем (BTL), които изостават с ипотеките си, се е удвоил през последната година, тъй като по-високите лихви и по-тежките регулации започват да натежават на наемодателите, съобщава Bloomberg.

Имало е 11 540 просрочени ипотеки от този тип към края на септември, показват данни, събрани от индустриалната група UK Finance. Това е скок от почти 30% от 8960 броя към края на юни, подчертавайки малкия, но бързо увеличаващ се дял на затруднени кредитополучатели.

„Натискът от лихвите се чувства по-остро в BTL сектора, където наемодателите може да не успеят да повишат наемите, за да покрият по-високите си вноски“, казва UK Finance в доклад от четвъртък.

Британските домакинства са изправени пред различни видове натиск, предизвикани от по-високите ипотечни лихви и най-лошата криза с разходите за живот от поколение. В същото време наемателите поемат основната тежест от затрудненията, тъй като наемодателите, чиито ипотеки само с лихви са обект на особено високи лихвени повишения, или продават, или повишават наемите, за да се справят със завишените разходи и по-строгите регулации.

Общият брой на просрочените заеми все пак остава нисък, тъй като само малък дял от дълговете са подложени на актуализиране, откакто Английската централна банка (АЦБ) започна да вдига лихвите. Правилата, въведени след финансовата криза, които имат за цел да гарантират, че кредитополучателите могат да си позволят заемите, ако лихвите се повишат, също ограничават общия обем на просрочията.

UK Finance казва, че 0,44% от BTL ипотеките са просрочени, като определението за това е да има закъснение по поне 2,5% от остатъка по заема. Кредиторите са влезли във владение на 450 имота за закупуване с цел отдаване под наем между юли и септември, като този брой остава без промяна спрямо предходното тримесечие, показват данните.

В същото време броят на собствениците на жилища с просрочени заеми расте по-бавно, увеличавайки се със 7% спрямо предишното тримесечие до почти 88 хиляди. Влизането във владение по ипотечни кредити от собственици на жилища е намаляло с 9% спрямо второто тримесечие до 630, което е близо до историческите дъна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:52 | 09.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още