IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търсенето на трофейни апартаменти в Токио тласка цените им до космически нива

Новоизлюпени милионери се конкурират с чуждестранни купувачи за оскъдното предлагане на имоти

18:43 | 22.10.23 г.
Снимка: Akio Kon/Bloomberg
Снимка: Akio Kon/Bloomberg

Нова вълна от японски предприемачи се конкурира с чуждестранни купувачи за оскъдното предлагане на луксозни апартаменти в Токио, тласкайки цените в града до невиждани от балона през 80-те години на 20-и век нива, пише Financial Times.

Цената на квадратен метър на нови апартаменти за продажба в японската столица достигна 1,62 млн. йени (10 830 долара) през третото тримесечие, надхвърляйки връхната точка от 1,4 млн. йени през 1990 г., сочат данни на консултантската компания Tokyo Kantei.

Средната цена на нов продаден апартамент в Токио също е достигнала нов връх от имотния балон насам - 88,7 млн. йени през първото полугодие на тази година, сочат данни на Института за икономика на недвижимите имоти, който следи имотния пазар в Япония.

„Основните купувачи са богати японци“, съобщава представител на института.

Макар че цените в Токио остават по-ниско в сравнение с редица други големи столици, анализатори от UBS считат, че апартаментите са по-недостъпни за средностатистическия човек, отколкото в почти всеки друг голям град с изключение на Хонконг.

Средностатистически квалифициран офис служител ще трябва да работи 15 години, за да си позволи апартамент с площ от 60 кв. м в центъра на Токио спрямо 11 години в Лондон, 10 години в Сингапур и осем години в Ню Йорк, съобщи UBS в неотдавнашен доклад до клиенти.

„Дисбалансите на жилищния пазар в Токио нарастват от подценен преди 20 години до риск от балон сега“ и той е откъснат от останалата част на Япония, предупреждава швейцарската банка.

Кризата в предлагането е част от проблема. През 2022 г. предлагането на апартаменти за продажба в центъра на Токио беше едва 10 800 жилища, най-ниското ниво от поне 20 години насам, показват данни на консултантската компания Cushman & Wakefield.

Tokyo Kantei коментира, че предлагането отново е намаляло през 2023 г. и че търсенето на първокласни апартаменти оказва диспропорционален ефект върху средните цени.

Местни брокери отбелязват, че чуждестранни инвеститори от Китай и други страни също са привлечени от евтината йена и реалния ефективен обменен курс, който е на близо 50-годишно дъно.

Тенденцията за нарастване на покупките от чуждестранни купувачи „вероятно няма да спре скоро“, казва Мари Кумагай, ръководител на отдела за анализи на Cushman & Wakefield в Япония.

Брокери съобщават, че едва около сто апартамента с продажна цена от поне 1 млрд. йени са на пазара в момента, а японските купувачи са най-активни в този сегмент.

„Купувачи извън Япония просто не ми повярваха, когато им казах, че няма наличности с размерите и ценовия диапазон, сравними с първокласните имоти, които обичайно сменят собственика си в Ню Йорк, Лондон и други големи градове“, коментира Зоуи Уард, главен изпълнителен директор на консултантската компания Japan Property Central.

Наличностите от такива имоти в Токио бяха значително подкрепени през последно време с продажбата на десетки луксозни апартаменти на десет етажа от 330-метровата кула Azabudai Hills, най-високата сграда в града. Най-скъпият мезонет в сградата беше продаден за около 22 млрд. йени, съобщават запознати с продажбата източници.

Говорител на строителната компания Mori потвърди, че повечето купувачи до момента са японци, но не разкри цените на апартаментите.

Японски предприемач коментира, че познава трима души – всички японски основатели на компания, листната на Токийската фондова борса през последните 18 месеца, които са купили апартаменти в сградата.

„Сред по-младите шачо [главни изпълнителни директори] апартаментът е новият начин да покажат престижа си. Преди основателите купуваха земя и строяха големи къщи. Сега те искат апартамент в центъра на града“, коментира говорителят.

Институтът за икономика на недвижимите имоти съобщи, че растящите цени в Токио са движени и от покачването на цените на строителството и на материалите наред с „хроничния недостиг на работна ръка“. Днес е „много различно от ерата на балона“, допълва представител на института.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:33 | 22.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още