IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Празничният период в Китай донесе още вяли продажби на жилища

Златната седмица обичайно е върховият период за продажбите в натоварените месеци през септември и октомври

10:20 | 09.10.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Вялите данни за продажбите на жилища в Китай по време на ключовия ваканционен сезон засилиха съмненията дали мерките на Пекин в подкрепа на имотния пазар са достатъчно обхватни, за да съживят сектора тази година, пише Bloomberg.

На пазара на нови жилища ежедневните продажби през осемдневната Златна седмица са намалели със 17% спрямо миналата година, сочат данни от 35 големи града, следени от China Index Holdings. Ежедневните продажби на съществуващи имоти са спаднали с 8% през периода, показаха отделни данни на China Real Estate Information за осем големи града.

„Жилищният пазар беше като цяло спокоен през празниците. С изключение на няколкото най-големи града, където жилищните пазари останаха устойчиви, мнозинството други градове бяха сравнително вяли“, казва Ян Къвей, базиран в Шанхай анализатор в CRIC.

Слабите продажби показват битката на Китай да спре рекордния срив на жилищния пазар, който задушава икономическия растеж и задълбочава дълговата криза сред строителните компании. Служителите се завърнаха на работните си места в понеделник след празничния период, който обичайно е върхов в натоварения сезон през септември и октомври за индустрията. Изпитващите затруднения строителни компании разчитаха на него, за да стимулира дългоочакваното съживяване на продажбите.

Това също така е сигнал, че скромното възстановяване през септември, породено от смекчаването на ограниченията за ипотечните кредити в края на август, може да е изгубило инерция. Стойността на продажбите на нови жилища на стоте най-големи имотни компании е нараснала с 18% през септември спрямо август, главно благодарение на ръста на продажбите в началото на миналия месец.

Но продажбите през осемдневния празничен период, главно в началото на октомври, са намалели с 31% спрямо дневното средно ниво през септември, показват данните на CRIC, която следи предварителните продажби на нови домове в 22 големи града. Продажбите на съществуващи жилища са отбелязали по-голям спад от 84% спрямо средното ниво през септември.

Част от причините за това са в ръста на туризма в Китай, тъй като местните жители са имали желание да пътуват и да харчат в първия дълъг празник след блокадите заради COVID, казва директорът на отдела за анализи в имотната компания Anjuke Лу Цилин. Броят на хората, които са пътували по празниците, е нараснал със 71% спрямо година по-рано, съобщи министерството на туризма в страната.

Отлагане на покупки

Брокери на недвижими имоти коментират, че много купувачи са пътували и в същото време са отложили сделки с жилищни имоти в очакване на нови мерки за облекчаване на пазара.

Друга причина е забавянето в търсенето на жилища за покупка след ръста на продажбите миналия месец, казва Лу. Индексите на Anjuke, които следят пулса на онлайн огледите на жилища, показват, че интересът на купувачите в страната е намалял.

Китай вероятно ще въведе още мерки за подкрепа на жилищния пазар през следващите няколко тримесечия, включително смекчаване на ограниченията за покупките и препродажбите на жилища в повече големи и по-малки градове, прогнозират анализатори на Goldman Sachs.

„Възстановяването на жилищния пазар ще отнеме повече време, отколкото в предишни цикли“, счита Чън Въндзин, директор на отдела за анализи в China Index Holdings. „Ако в близко бъдеще бъдат въведени още мерки за смекчаване, жилищният пазар вероятно ще достигне дъното през първото полугодие на следващата година“, очаква той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:20 | 09.10.23 г.
Най-четени новини
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още