IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предстоящите продажби на жилища в САЩ спадат до тригодишно дъно през август

Индексът на Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти е спаднал със 7,1% през август

20:55 | 28.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Показателят за предстоящите продажби на съществуващите жилища в САЩ е спаднал през август до най-ниското си ниво от април 2020 г. насам, което е доказателство за потиснат от по-високите лихви по ипотечните кредити пазар, пише Bloomberg.

Индексът на подписаните договори на Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти (NAR) е спаднал със 7,1% до 71,8% на месечна база през август, съобщават от агенцията в четвъртък. Понижението е по-голямо от всички оценки на икономисти, участвали в проучване на Bloomberg.

Показателят, измерващ предстоящите продажби на жилища в САЩ, е намалял до най-ниското си ниво от 2020 г. насам. Броят на подписаните договори е спаднал с 7,1% през август, тъй като във всички региони те са намалели..

Предстоящите продажби на жилища в САЩ намаляват до най-ниското си ниво от 2020 г. насам. Графика: Bloomberg Предстоящите продажби на жилища в САЩ намаляват до най-ниското си ниво от 2020 г. насам. Графика: Bloomberg

„Някои потенциални купувачи на жилища си дават време и променят очакванията си“, заяви Лорънс Юн, главен икономист на NAR, в изявление. „Ясно е, че по-високата наличност и по-добрите лихви са от съществено значение за възстановяването на жилищния пазар.“

В сравнение с година по-рано, предстоящите продажби на жилища са намалели с близо 19%, на некоригирана база.

Лихвите по ипотечните кредити, които миналата седмица достигнаха почти 23-годишен връх, продължават да затрудняват търсенето. Това, в комбинация с все още високите цени и ограничените наличности, допринася за един от най-труднодостъпните имотни пазари в историята на САЩ.

По-високите разходи по заемите също разубеждават собствениците на жилища да публикуват обяви с имотите си за продажба, което поддържа цените високи. Собствениците на жилища, които са договорили по-ниски лихви по ипотечните кредити през последните години, започват да се колебаят дали да се преместят.

Докладът за предстоящите продажби на жилища е водещ показател за продажбите на съществуващи жилища, тъй като обикновено договорите за жилища се сключват месец или два по-рано преди да бъдат продадени.

През август всички региони отбелязаха спад. Броят на подписаните договори в южната част на САЩ е спаднал до най-ниското си ниво от 2010 г. насам, докато на Запад е отчетен най-слабият резултат, от 2001 г. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:55 | 28.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още