IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шведски имотен гигант планира раздробяване, за да смекчи дълговата си криза

SBB се озова в центъра на имотната криза в Швеция, след като натрупа дългово бреме за 8 млрд. долара

22:22 | 25.09.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Изпитващата затруднения шведска имотна компания SBB предприе голяма стъпка към стабилизиране на финансите си с кешова инжекция и план да раздели операциите си, с което изпрати сигнал, че разполага с налични средства въпреки имотната криза в страната, предава Bloomberg.

Samhallsbyggnadsbolaget i Norden AB, както официално е известна компанията, ще запълни почти изцяло недостига си на финансиране в краткосрочен план в сделка, с която ще набере 8 млрд. шведски крони (720 млн. долара). Книжата на компанията поскъпнаха с 40%, а облигациите ѝ с падеж през януари 2025 г. поскъпнаха с 6 евроцента, сочат събрани от Bloomberg данни.

Сделка с канадския гигант Brookfield Asset Management е крайъгълен камък в плана за разделяне, обявен в неделя от главния изпълнителен директор на SBB Леив Синес, който замени основателя на компанията Илия Батлян през юни. Макар че сделката е сложна, тя показва, че може да бъде извлечена стойност, въпреки че облигационните пазари са почти затворени за сектора.

Шведските имотни компании ще трябва да изплатят дълг за общо 17 млрд. долара до края на следващата година. Графика: Bloomberg LP Шведските имотни компании ще трябва да изплатят дълг за общо 17 млрд. долара до края на следващата година. Графика: Bloomberg LP

„Ще трябва да наберем още капитал през идната година, за да изпълним ангажиментите си. Това е добра стъпка напред и ще ни открие още възможности по-късно“, коментира Синес

Книжата на SBB поскъпнаха и ограничиха загубите си през последните 12 месеца до 66%, а облигациите ѝ се търгуваха при по-малка отстъпка.

Въпреки спомените от срива през 90-те години на миналия век, който предизвика финансова криза, шведски представители се надяват да овладеят проблемите без широка намеса. Тази стратегия изглежда има по-стабилна основа след съобщението на SBB.

Изпитващата затруднения имотна компания се озова в епицентъра на имотната криза в Швеция, след като натрупа дългово бреме за 8 млрд. долара, докато се сдоби с училища, домове за възрастни хора и други сгради от обществения сектор. Подкрепена от инвестиционни рейтинги, компанията е смятана за потенциален предвестник, тъй като много други шведски собственици на имоти следват сходни стратегии, но имат по-малък дълг от SBB.

След като рейтингът на компанията беше понижен до неинвестиционен, недостигът във финансирането ѝ набъбна до 8,1 млрд. крони, тя започна стратегически преглед с възможност за продажба на бизнеса си. Сега процесът приключва и SBB ще бъде разделена на три отделни дружества.

Подразделението за училищата ще бъде контролирано от Brookfield, която вече притежаваше 49% от SBB EduCo AB. Другите две бизнес подразделения ще обхващат портфейлите с общински и жилищни имоти, като и двете се нуждаят от още източници на финансиране, се казва в съобщението.

SBB уточни, че ще продължи да проучва възможности да привлече партньори, които ще имат мажоритарен дял в жилищния ѝ бизнес до края на следващата година, с което потвърди по-ранно съобщение на Bloomberg News.

Кешовата инжекция в краткосрочен план е част от сделката с Brookfield. Като част от продажбата на дела си от 1,16% в подразделението за образование шведският собственик на имоти ще набере ликвидни средства чрез частично изплащане на вътрешнофирмен заем на стойност 14 млрд. крони, отпуснат през 2022 г., когато Brookfield купи първия си дял.

Сделката с канадския гигант беше обявена, след като SBB неочаквано прекрати преговорите през юли. Те включваха целия дял от 51% в SBB EduCo и бяха смятани от пазара за ключови за изпитващия затруднения собственик на имоти. Преди съобщението в неделя компанията постигна сделки с Morgan Stanley чрез продажбата на преференциални акции и с някои от наемателите си, за да запълни недостига на финансиране.

Приходите от изплащането на заема ще дойдат от банкова група, която е осигурила финансиране на контролираното от Brookfield подразделение, съобщава Синес, ветеран в индустрията, който ръководеше конкурентния шведски собственик на имоти Akelius Fastigheter.

„Може да се каже, че това е мостов заем от банки, а след това ще имаме решение от капиталовия пазар“, отбелязва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:12 | 25.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още