IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Германия отлага плановете за по-строги строителни стандарти в подкрепа на сектора

Отмяната на стандартите за изолация на сградите беше основно искане на изпитващата затруднения строителна индустрия

11:32 | 25.09.23 г. 1
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Германското правителство ще замрази за неопределено време плановете си да наложи по-строги стандарти за изолация на сградите в усилията си да подкрепи изпитващата затруднения строителна индустрия, съобщи пред Ройтерс министърът на околната среда Роберт Хабек.

Завоят на германското правителство се случва преди очакваната с голямо внимание среща в понеделник между представители на строителната индустрия с канцлера Олаф Шолц, за да потърсят решение на срива в сектора.

Отмяната на стандартите за изолация е основно искане на индустрията, според която мерките са твърде скъпи и слагат още един прът в колелото на затруднената строителна индустрия.

„Високите лихви и инфлация са тежко бреме за строителната индустрия“, коментира Хабек пред Ройтерс и отбелязва, че мерките за изолация сега „могат да почакат“.

„Не смятам, че новият стандарт ще бъде въведен през този законодателен период“, допълни министърът. Периодът изтича в края на 2025 г.

Години наред ниските лихви стимулираха жилищните пазари в света и предизвикаха интерес към германските имоти, тъй като те бяха считани за безопасни и стабилни като страната. Резкият ръст на лихвите обаче сложи край на бума и тласна редица строителни компании към несъстоятелност, тъй като сделките замръзнаха, а цените намаляха.

Цените на жилищата в Германия отчетоха най-големия си спад в историята през второто тримесечие, пореден мрачен знак за имотния пазар в най-голямата икономика в Европа, показаха данни на правителството от петък.

Цените на жилищата в Германия са отбелязали най-големия си спад през второто тримесечие от началото на воденето на статистика. Графика: Ройтерс Цените на жилищата в Германия са отбелязали най-големия си спад през второто тримесечие от началото на воденето на статистика. Графика: Ройтерс

Освен това според публикувани миналата седмица данни разрешенията за строеж на апартаменти в Германия са спаднали с 31,5% през юли спрямо година по-рано, показвайки спада в търсенето, който преследва строителната и имотната индустрия.

Заради спада на разрешенията за строеж Германия вероятно няма да изпълни целта си да строи 400 хил. апартамента на година. Графика: Ройтерс Заради спада на разрешенията за строеж Германия вероятно няма да изпълни целта си да строи 400 хил. апартамента на година. Графика: Ройтерс

Германия, чието население през последно време нарасна, тъй като милиони хора влязоха в страната, цели да строи 400 хил. апартамента на година, но не успява да изпълни целта си.

Слабостта на пазара на бизнес имоти в САЩ, тъй като офисите остават празни след пандемията, и сривът в Швеция на един от най-големите собственици на имоти в страната, привлякоха вниманието към затрудненията в сектора. Големи строителни компании в Китай също изпитват проблеми.

В седмиците преди срещата в понеделник индустрията призоваваше правителството да ѝ предостави помощ.

Сред другите мерки, за които настояват лидери в индустрията, са отмяна на данъка при продажбата на имоти и подкрепена от правителството кредитна програма в помощ на кредитополучателите, за да компенсират високите лихви.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:34 | 25.09.23 г.
Най-четени новини
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
0pk
преди 10 месеца
Сериозно, по-строгите стандарти за изолация ли се оказаха пръта в колелото на немската строителна индустрия? :D Айде безплатен съвет за колегите немци - като минимизирате площите на прозорците, ще постигнете много по-добри топлотехнически характеристики на сградите и няма нужда да променяте нормите за изолации. Например, ако оставите само 1 отвор за входна врата, голяма част от проблемите ще се решат сами :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още