IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Всяка нощ в Европа население, равно на това в Марсилия, е без дом

Войната на Русия в Украйна е задълбочил проблема, който съществува от години

16:06 | 07.09.23 г. 10
Снимка: Jonne Roriz/Bloomberg
Снимка: Jonne Roriz/Bloomberg

Най-малко 895 хил. души в Европа са били без дом миналата година, сочи доклад на Европейската федерация на националните организации, работещи с бездомниците (FEANTSA) и фондация Abbé Pierre, цитиран от Euronews.

Тенденцията се е задълбочила след войната на Русия в Украйна, отбелязват още авторите на доклада Poor Housing in Europe.

Германия е регистрирала 84 500 бездомници през 2022 г., а в Испания броят им надхвърля 28 500 души.

Изследването буди безпокойство относно начина, по който неблагоприятните жилищни условия като пренаселеност, влага, мухъл, излагане на замърсяване и лоши санитарни условия засягат най-бедните слоеве от населението, задълбочавайки бедността и социалното изключване.

„Всяка нощ в Европа население, равняващо се на това на град като Марсилия или Торино, остава без дом“, отбелязват организациите в съвместно съобщение. „Преобръщането на тенденцията ще изисква безпрецедентни политически усилия и смели структурни мерки“, допълват те.

Липсата на обхватни данни, събирани по обща методология, затруднява очертаването на точна картина на бездомничеството в ЕС, предупреждават организациите. 895-те хиляди души са установени чрез използването на налични данни на национални и местни власти.

„Това е ръст с 30% спрямо последните данни от 2018 г., а през десетте години до 2018 г. бездомното население вече се увеличи със 70%. Така че това е структурно растящ проблем в ЕС“, коментира Рут Оуен, заместник-директор на FEANTSA.

Докладът очертава ситуацията в някои основни градове в Европа. Барселона в Испания е регистрирала 1063 бездомници през 2022 г., което е увеличение с 19% само за една година. Във френската столица Париж 69% от 2598-те бездомници в града живеят в такова положение повече от една година.

Бездомничеството не включва само хората, които нямат редовно място, където да спят, а също и тези, които са принудени да прибягват до извънредно място за настаняване. Пример за влошаващите се условия се наблюдава в Дъблин, където 8376 души са живели в такива публични места за настаняване, ръст с 31 на сто за една година.

Една от причините за влошаващото се положение на Стария континент е решението на Русия да предприеме пълномащабно нашествие в Украйна и многобройните странични последици от това, включително рекордно високи цени на енергията и упорито висока инфлация.

Икономическите последици бяха усетени както от бездомниците, така и от социалните служби, които ги подпомагат ежедневно, казва Оуен.

„Фактът, че кризата с разходите за живот, инфлацията бяха съсредоточени върху стоки от основна необходимост като енергия и храни, означава, че най-бедните домакинства понесоха най-тежък удар. Освен това службите, които работят в полза на бездомниците, бяха много силно засегнати от инфлацията и особено от нарастването на цените на енергията“, допълва тя.

Бездомничеството е проблем, който предшества войната на Кремъл и стана дълбоко вкоренен в повечето европейски страни, които макар да са сред най-богатите в света, не успяват ефективно да разрешат проблема.

По инициатива на социалистическото правителство на Португалия ЕС създаде Европейска платформа за борба с бездомничеството (European Platform on Combatting Homelessness) през юни 2021 г. с цел изкореняване на явлението до 2030 г. Платформата създаде работна група за мобилизиране на средства, предоставени от Европейската комисия и Съвета на Европа, и програми в подкрепа на социалното включване.

Оуен смята, че платформата е помогнала бездомничеството да се превърне в приоритет на социалната политика на ниво ЕС, но конкретни резултати все още не са постигнати.

„ЕС трябва да превърне тази нова платформа, която е чудесна нова стъпка, в действителен форум за напредък, работейки по неща като по-добри данни за бездомничеството и мобилизиране на европейски средства за справяне с проблема“, отбелязва тя.

„Може да бъде постигнато много от гледна точка на обмен на политики и научаване на работещи практики от страни, които са постигнали по-голям успех в борбата с бездомничеството“, счита Оуен.

Според доклада само три от 27-те страни членки на ЕС са постигнали осезаем напредък в борбата с бездомничеството и са успели леко да намалят броя на хората без дом – Финландия, Дания и Австрия.

Тези страни прилагат т. нар. стратегия „Жилището на първо място“, която се състои в предоставянето на жилище като първа стъпка преди подкрепата с достъп до здравеопазване и образователни услуги.

Догодина Европейската платформа за борба с бездомничеството, която сега се председателства от бившия белгийски премиер Ив Льотерм, трябва да започне поредица от дейности в редица градове в Европа за подобряване на качеството на изследванията, включително пилотен проект за преброяване на бездомни хора въз основа на обща методология.

Европейската статистическа служба Евростат също ще започне събирането на данни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:07 | 07.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

10
rate up comment 3 rate down comment 4
andy
преди 10 месеца
"Всяка нощ в Европа население, равно на това в Марсилия, е без дом" Това е без значение! Важното е да поддържаме и даваме оръжие на висшата раса укронацисти за да малтретират и избиват другите нисши националности!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 4
andy
преди 10 месеца
До: Скъсана_Ушанка Умен, не ти се получава с мисленето. Можеш да спреш с опитите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 5
Скъсана_Ушанка
преди 10 месеца
До: wart Разбира се, че пPaccия е виновна. Или някой друг нападна (за втори път) европейска държава, за да и вземе земята и окраде активите?? Сигурно е друг и този, дето от години залива с лааайнa и лъжи информационното пространство в Европа? И който през цялото време се занимава с подривна дейност? Който нападна и друга европейска държава скоро и отново и открадна земи (Грузия). Ама разбира се, пPaccия не евиновна, нали? Слабоумни твари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 3
zelka007
преди 10 месеца
До: wart ... хех даскале , още ли се мъчиш в тази клета Европа ве ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 4
zelka007
преди 10 месеца
До: doba ... хех ... виетнамците що си ги наредил сред прогресивният алианс ?! те малко там в друга посока са го ударили ... та в прогресивният алианс , има повече домове отколкото хора , там вождове взимат присърце имотните щения на населението и лично им строят и обзавеждат домовете (зануленият лично си прати двойника в мариопул ако си спомняш!) ... бездомниците спят под мостовете на колективният запад , това е аксиома !! само не знам що в прогресивният алианс има изходни визи за населението ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 6
wart
преди 10 месеца
По натиска на Световната сг..ан наречена Америка Европредателите се надпреварваха да въвеждат санкции срещу Русия и за всичко не самите те ---а Русия е виновна.? Повече от 80 години тая престъпна *** разруши толкова много страни само за последните години повече от 37 милиона са били принудени да напуснат родните си места от войната която тези престъпници извършиха ( няколко милиона Сирийци има в Турция и още толкова напуснали и са в различни страни).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 7
doba
преди 10 месеца
При русснаци/белорусси/казахстанци/..../китайци/виетнамци как стои въпроса с бездомниците?...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 10
dean.jordanov
преди 10 месеца
Баси за всичко е виновна Русия. Само да кажа, че не Русия санкционира Европа, а обратно. Т.Е. бездомниците могат да се наредят на опашка пред парламента в Брюксел и да питат защо там депутатите не усещат нито една криза и защо вземат милиони заплати през мандата си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 13
0pk
преди 10 месеца
До: evlogi естествено и климатичните промени са един от факторите за влошаващото се положение на Стария континент, но те не биха могли да се сравнят като тежест с агресивните последствия от агресивната агресия на РФ и лично на агресивния Путин. Изобщо в ЕС не съществува проблем, който да не се е задълбочил значително в следствие на непровокираната руска агресия към Украина. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 5
evlogi
преди 10 месеца
Да не пропуснете да обвините и климатичните промени ей.Гледам, че май не се споменават в текста.Ако съм ги пропуснал, предварително се извинявам..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още