IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцария на Балканите: Чуждестранни купувачи подлагат на натиск жилищния пазар в Любляна

Средните цени на жилищата в словенската столица са достигнали 3950 евро на кв. м, близо два пъти повече спрямо нивото им през 2015 г.

15:53 | 16.08.23 г. 1
Снимка: unsplash.com
Снимка: unsplash.com

„Любляна е като Швейцария на Балканите“, казва Богдан. Консултантът от Сърбия неотдавна купил тристаен апартамент в централния квартал „Шишка“ близо до градския парк „Тиволи“, пише Financial Times.

Словенската столица, която се намира на няколко часа с кола от Алпите и от плажовете на Средиземноморието, има процъфтяваща международна общност. „Градът е чист и хората са мили“, казва Богдан, който не иска да разкрие истинското си име.

Той се наслаждава на възможността да кара ски в близките планини, да пътува с кола до Италия или Австрия, когато си реши, и дори да отиде на плажа в Хърватия.

Робърт Миличевич, инженер и брокер на недвижими имоти, се установил от Отава, Канада, в Любляна със съпругата и двете си деца, за да подобри качеството си на живот. „Избрахме Любляна, защото градът се намира в много приятна част от Европа. Удивително красиво е, като умалена версия на Прага“, допълва той.

Миличевич не смята, че тълпите от туристи в Любляна са прекомерни. Благодарение на популярността на града много хора говорят английски, а това улеснява комуникацията за него и семейството му, докато се установяват там. Те купили тристаен апартамент с тераса, за който платили около 4000 евро на кв. м.

През последните десет години чуждестранни купувачи от все повече националности са привлечени от Любляна. От малка група британски, италиански и руски купувачи, в някои случаи собственици на бизнес, особено от Италия, привлечени от по-ниските корпоративни данъци в Словения, сега градът привлича хора от САЩ, Австралия, Канада, Германия, Швейцария и други европейски страни. „Любляна беше заспало място, почти изцяло неизвестно за чужденците дори преди 15 години. Сега градът привлича съвсем заслужено внимание“, казва Миличевич.

Туризмът в града процъфтява. Посетителите в Любляна са се увеличили над два пъти между 2010 и 2019 г., като Словенският борд по туризъм съобщи, че броят им почти се е върнал на нивата преди COVID. Любляна си спечели титлата Европейска зелена столица от Европейската комисия. Тя беше първата европейска столица, която обяви цел за нулеви отпадъци.

Както туристите, така и купувачите на луксозни имоти са привлечени от романтичния Стар град на Любляна с приказния Драконов мост. Но растящата популярност на Любляна е за сметка на местните жители. „Тъй като хотелите не могат да настанят растящите посетители, собствениците на втори домове в града започнаха да предлагат решения“, казва родената в града Катарина Микулич. Чуждестранните инвеститори в имоти ги последвали.

Макар че по закон собствениците на имоти се нуждаят от разрешението на други собственици в техните жилищни сгради да предлагат апартаменти за краткосрочен наем, а обявяването на жилище в платформи като Airbnb е позволено само до пет месеца в годината, малцина са тези, които наистина спазват правилата, казва Джъстин Янг от агенцията за недвижими имоти Slovenia Estates, която предлага услуги за управление на имоти под наем.

Днес в платформата за ваканционни имоти под наем Likibu има над 900 жилища за краткосрочно отдаване в Любляна, а местните жители трябва да се справят с растящи цени на имотите. По данни на Surveying and Mapping Authority средните цени на имотите са достигнали 3950 евро на кв. м, близо два пъти повече спрямо нивото им през 2015 г. Миналата година средната цена на жилище в града е била 360 хил. евро, а средната годишна брутна заплата е достигнала 30 хил. евро.

Растящите цени на наемите са източник на възмущение сред местните жители. В страната наемите са се повишили с близо 63% през последните десет години, сочат данни на правителството. Жители на Любляна използват Reddit, за да изразят гнева си срещу липсата на жилища и да поискат съвети как да намерят достъпен дом.

Миналата година Тина Радачович от Любляна имала нужда от няколко месеца, за да намери жилището, в което живее под наем. Тя победила 200 други кандидати за него. Радачович смята, че спечелила само защото има сигурна работа в британското посолство, смятано за престижна институция сред местните жители. „Никога не е било толкова трудно преди“, казва тя.

Радачович смята, че вълните от имигранти през последно време – пристигането на хора както от Русия, така и от Украйна, и липсата на новопостроени жилища след независимостта на страната през 1991 г. са фактори, които допринасят за положението наред с краткосрочните наеми и други инвеститори.

„Новите апартаменти, които се строят, са предимно в центъра на града и са много скъпи. Цените са прекалено високи. Невъзможно е сам човек да си купи дори студио“, казва тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:54 | 16.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
melon
преди 10 месеца
Много хубава държава! Едно от местата, където бих живял. Ходих там за първи път в края на деветдесетте. Имотите и тогава си бяха скъпи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още