IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сделките с бизнес имоти в Европа достигнаха 13-годишно дъно

Обемът на инвестициите в бизнес имоти на Стария континент се очаква да се възстанови догодина, прогнозира консултантска компания

17:12 | 28.07.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Сделките с бизнес имоти в Европа са спаднали с 58% през второто тримесечие на годишна база, след като растящите лихви са внесли смут на имотните пазари на Стария континент, предава Bloomberg.

През трите месеца до края на юни сделките се оценяват на едва 34,4 млрд. евро, най-ниското ниво от 2010 г. насам, сочат данни на компанията MSCI Real Assets. Офисите са пострадали най-тежко сред основните сегменти със спад на сделките от 68%, а хотелите са били най-стабилни със свиване от 36 на сто, съобщи компанията в комюнике.

„В тези крайно предизвикателни пазарни условия офис секторът изпъква като най-тежко пострадал от последиците от по-високите лихви, и то в момент, когато наемателите се насочват към хибридна работа“, коментира Том Лийхи, ръководител на отдела за анализи на MSCI за Европа, Близкия изток и Африка (ЕМЕА)

Всички големи пазари са отчели значителни спадове. Най-слабо представилата се страна в топ десет е Австрия, която е отбелязала спад на сделките със 75% спрямо свиване с 29 на сто в Португалия, сочат данните на MSCI.

Инвестициите в бизнес имоти в Европа отбелязват рязък спад. Графика: Bloomberg LP Инвестициите в бизнес имоти в Европа отбелязват рязък спад. Графика: Bloomberg LP

Бързата промяна в лихвите по кредитите създава разминаване между купувачи и продавачи, като замразява инвестиционните пазари. Бизнес имотите обичайно са оценявани въз основа на данни от сделки, а това означава, че цените може да се актуализират по-бавно.

„Има значително разминаване в ценовите очаквания на продавачи и купувачи. Това вероятно ще продължи, докато инвеститорите получат по-голяма яснота за лихвите по заемите и стабилността на наемния пазар“, коментира Лийхи.

В отделен доклад консултантската компания Savills съобщи, че обемът на инвестициите в бизнес имоти в Европа ще се възстанови догодина с подобряването на икономиката на Стария континент. Тя прогнозира общ обем на сделките от 220 млрд. евро през 2024 г., или ръст с 35% спрямо прогнозата за 163 млрд. евро за 2023 г.

В момент, когато кредитори и инвеститори започват да се приспособяват към новата среда на по-високи лихви, разходи за обслужване на дълговете и доходност, консултантската компания счита, че ще станем свидетели на леко възстановяване на инвестиционната дейност през второто полугодие на 2023 г.

„Очакваме да видим още и още инвеститори, които ще се стремят да се възползват от настоящата среда, за да тласнат нагоре обемите на европейския офис пазар, особено чрез инициативи за устойчивост или купуване от тези, които са принудени да продават“, коментира Джеймс Бърк, директор на европейските капиталови пазари и глобалните трансгранични инвестиции в Savills.

„Историята показва, че сключваните сделки в предизвикателни времена често носят по-висока възвръщаемост в дългосрочен план. Затова считаме, че търговските площи ще продължат да се представят по-добре от останалите сектори през 2023 г.“, отбелязва Лидия Бриси, директор на анализите за Европа в Savills.

След три до шест години на нарастване доходността от търговски площи предлага привлекателна възможност спрямо други класове активи и това води до възобновен интерес от инвеститорите към сектора, отбелязва Savills. Но продължителният период на забавена активност накара инвеститорите да очакват още по-голямо повишаване на доходността в сектора, особено за търговски центрове и складове на търговци на дребно.

Средната доходност от първокласни търговски центрове в Европа достигна 5,9% през второто тримесечие, с 55 базисни пункта повече спрямо същия период на миналата година. Savills очаква, че тя ще бъде на ниво от около 6,1% към края на годината. Средната доходност от първокласни складове за търговци на дребно в Европа е достигнала 5,5% през второто тримесечие, с 58 базисни пункта над нивото същия период на миналата година, и се очаква да се установи на приблизително 5,7% към края на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:12 | 28.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още