IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Собственикът на Zara притежава имоти за над 18 млрд. евро

Амансио Ортега има инвестиции в офиси, жилищни сгради и складове в САЩ, както и в оператори на енергийна и телекомуникационна инфраструктура в Европа

13:42 | 27.07.23 г.
Амансио Ортега. Снимка: Bloomberg LP
Амансио Ортега. Снимка: Bloomberg LP

Инвестиционната компания на испанския милиардер Амансио Ортега, основател на модния гигант Inditex, обяви в четвъртък, че пазарната стойност на имотните ѝ активи е нараснала с 2,8 млрд. евро миналата година и е достигнала 18,1 млрд. евро, предават Ройтерс и Bloomberg.

Pontegadea, инвестиционната компания на семейство Ортега, напоследък разшири портфейла си с инвестиции в логистични центрове, използвани от големи глобални компании като Fedex, и в луксозни сгради в САЩ – от Ню Йорк до Сиатъл, наред с офис сградите.

САЩ, където Inditex планира да отвори още магазини на Zara, е един от основните пазари на Ортега. Той е водещият акционер в Inditex с дял от 59,29%.

Pontegadea постигна нетна печалба от 2 млрд. евро миналата година спрямо 1,6 млрд. евро през 2021 г., основно благодарение на дивиденти от Inditex, които нараснаха, тъй като ключовият ѝ бранд Zara се възстанови бързо от пандемията от COVID-19.

Модният гигант победи конкурентите си миналата година, като записа по-висока с 15% печалба спрямо нивата преди пандемията.

Pontegadea, която от години е съсредоточена основно в недвижимите имоти, оглежда също енергийни компании, купува дялове в слънчеви централи, в оператори на електропреносни мрежи и във вятърни паркове.

Портфейлът с недвижими имоти на Ортега е най-големият сред „супербогаташите“ в Европа, отбелязва Bloomberg.

Най-богатият човек в Испания е вложил около 1 млрд. долара в складове в САЩ миналата година, в първата си инвестиция в логистичната индустрия след години на внимание предимно върху офис сгради.

През 2022 г. Ортега купи два жилищни имота – 64-етажен небостъргач в Сиатъл и жилищна сграда в Ню Йорк. Тази година той плати 115 млн. долара за първия си европейски склад във Венло, Нидерландия, и купи завод източно от Лос Анджелис, използван от Walmart.

Дивидентите от Inditex, получени от Амансио Ортега, са нараснали с 30% през 2022 спрямо 2021 г. Графика: Bloomberg LP Дивидентите от Inditex, получени от Амансио Ортега, са нараснали с 30% през 2022 спрямо 2021 г. Графика: Bloomberg LP

Тези придобивания са поредните стъпки за диверсифициране на портфейл, съсредоточен допреди това върху ключови офис и търговски площи, включително централата на Meta Platforms в Сиатъл, историческата сграда Haughwout Building в Манхатън и сградата Adelphi в Лондон.

Семейната компания притежава също дялове в оператори на телекомуникационна и енергийна инфраструктура и в компании за възобновяеми енергийни източници, включително дял от 12% в португалския енергиен и газов оператор REN - Redes Energeticas Nacionais и 5% в испанската електрическа компания Red Electrica Corp.

Заради правната и данъчната си структура Pontegadea трябва да инвестира всички приходи, които получава от Inditex за една година, в „реалната икономика“, т.е. тя не може да влага средства в облигации и други видове ценни книжа. През 2022 г. компанията е постигнала приходи от 2,5 млрд. евро, а дивидентите от Inditex са били на стойност 1,7 млрд. евро. Оборотът от бизнеса с недвижими имоти се е увеличил с 21% то 782 млн. евро.

Ортега има нетно състояние, което се оценява на 76,5 млрд. долара, сочи индексът на милиардерите на Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:42 | 27.07.23 г.
Най-четени новини
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още