IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сунак смекчава градоустройствените правила с цел повече жилища

Реформите на британския премиер може да улеснят превръщането на сгради като заведения за храна и заложни къщи в жилища

15:35 | 24.07.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Британският премиер Риши Сунак заяви, че ще изпълни обещанието в предизборната си програма през 2019 г., свързано с построяването на 1 млн. нови жилища, до края на мандата на този парламент, предава Bloomberg. Това е част от усилията му да възстанови подкрепата за своята Консервативна партия, след като тя загуби частични избори в два избирателни окръга миналата седмица.

Възобновеното обещание на Сунак, което той направи в неделя вечер, предшества речта на министъра на жилищната политика Майкъл Гав, в която според очакванията той ще очертае нови мерки за улесняване на градоустройствената система във Великобритания като част от усилията за построяване на повече жилища.

Реформите му може да улеснят превръщането на сгради като заведения за поръчка на храна за вкъщи и заложни къщи в нови жилища в момент, когато недостигът на имоти тласка нагоре цените на наемите и поддържа високи цените на жилищата, задълбочавайки кризата с разходите за живот във Великобритания преди очакваните парламентарни избори догодина.

„Мога да потвърдя, че ще изпълним ангажимента си от предизборната програма да построим 1 млн. жилища през мандата на този парламент“, заяви Сунак в комюнике. „Няма да го направим, като бетонираме природата, нашият план е да построим точните домове, там където те са най-необходими и където има местна подкрепа, в сърцето на големи градове във Великобритания“, допълни той.

Изказването бе направено, след като управляващата Консервативна партия понесе две поражения на частични избори миналата седмица, като загуби места в окръг Селби и Ейнсти в Северен Йоркшир и в Самъртън и Фром, Югозападна Англия, за сметка на центристите от либералните демократи.

Торите запазиха с малка преднина лондонското предградие Ъксбридж и Южен Руислип, преди това избирателен окръг на бившия премиер Борис Джонсън. Но на национално ниво партията все още изостава от опозиционната Лейбъристка партия с около 20 пункта при последните допитвания.

Торите на Сунак изостават в допитвания от лейбъристите с над 20 пункта. Графика: Bloomberg LP Торите на Сунак изостават в допитвания от лейбъристите с над 20 пункта. Графика: Bloomberg LP

Градоустройствените промени ще бъдат съсредоточени върху „регенериране на неизползвани пустеещи терени, което ще улесни процеса по планиране и ще помогне на собствениците на жилища да ремонтират и разширят собствените си жилища навън и нагоре“, добави Сунак.

Предложенията бяха приети скептично от министъра на жилищната политика в сянка от Лейбъристката партия Лайза Нанди, която заяви, че те са „капка в океана“ в сравнение с това, което е нужно.

Асоциацията на местното управление, която представлява местните власти в Англия и Уелс, също предупреди, че предложенията може да доведат до понижаване на стандарта на строителството.

По-рано Сунак беше критикуван, че отстъпва от предишна цел за изграждането на 300 хил. жилища всяка година. Редица депутати от Консервативната партия изразиха възражения срещу отстъплението.

Но жилищата ще бъдат ключово бойно поле за големите политически партии във Великобритания преди парламентарните избори, които трябва да се състоят в началото на 2025 г. Растящите лихви по ипотечните кредити и недостатъчното наличности тласкат цените до рекордно ниво и потискат очаквания им спад, а това засилва кризата с разходите за живот във Великобритнаия.

В интервю за вестник Telegraph в неделя Гав също намекна, че Консервативната партия може да смекчи натиска върху собствениците на имоти, като забави собствените си планове да принуди частните жилища под наем да отговарят на минимални стандарти за ефективност до 2028 г.

„Моето собствено категорично мнение е, че искаме твърде много твърде бързо. Наистина искаме да вървим към по-голяма енергийна ефективност, но точно на този етап, когато собствениците на имоти са изправени пред толкова много, трябва да забавим темпа, което се определя за хората в сектора на частните жилища под наем“, каза Гав.

Министърът, който предупреди също, че усилията на Великобритания за устойчиво развитие се превръщат в „религиозен кръстоносен поход“, говори след поредица от предложения от видни представители и на двете големи политически партии „зелените“ цели на правителството да бъдат смекчени в усилия да се харесат на по-широк кръг избиратели.

Заместник-министърът на жилищната политика Лий Роули каза пред Times Radio, че неочакваното поражение на Лейбъристката партия в Ъксбридж миналата седмица, което според някои се дължи на плановете на партията за разширяване на зоната на ултраниските емисии, в която автомобилистите трябва да плащат такса, за да карат замърсяващи въздуха коли, показва, че зелените амбиции трябва да бъдат преследвани „предпазливо“.

В изказване пред Форума за национална политика на Лейбъристката партия в Нотингам в събота лидерът на опозицията Киър Стармър заяви, че лейбъристите трябва „да се изправят срещу“ последиците от стремежа си за разширяване на зоната на ултраниските емисии и че „допускат някаква грешка“, щом политиките им се използват от политическите им опоненти за подсилване на собствените им кампании.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:35 | 24.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още