IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Броят на жилищата, обявени за продажба в САЩ, спада до рекордно дъно през май

Междувременно броят на жилищата в строеж неочаквано достигна най-високото си ниво от 2016 г.

22:24 | 18.07.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Броят на жилищата, обявени за продажба в САЩ е спаднал до рекордно ниски нива през май, тъй като високите лихви по ипотечните кредити продължават да възпират хората да предприемат подобна голяма покупка, става ясно от доклад на компанията за недвижими имоти Redfin Corp., цитиран от Bloomberg.

Броят на активните обяви се понижава със 7,1% на сезонно коригирана база през май и остава с 38,6% под нивата от май 2019 г., показват данни на Housing Market Tracker на Redfin.

Брокерската компания изтъква, че само 1,4 милиона жилища са били обявени за продажба през май - по-малко от всеки друг месец в нейните записи, които датират от 2012 г.

Много собственици на жилища избират да останат в тях, тъй като преместването означава отказ от по-евтина ипотека. Повишенията на лихвите от страна на Федералния резерв тласнаха нагоре и лихвата по 30-годишните ипотечни заеми до 6,43 на сто спрямо 5,23% година по-рано, изтъква още Redfin.

Малкият брой жилища обявени за продажба доведе до повишаване на цените на някои пазари. Почти половината от офертите на Redfin са били посрещнати с войни за наддаване през май, докато повече от две трети от продадените жилища са били на цена над първоначално обявената.

Но новите сгради могат да помогнат за облекчаване на тези високи цени и недостига на обяви. Броят на жилищата в строеж неочаквано достигна най-високото си ниво от 2016 г. през май, става ясно от правителствени данни.

Продажбите на вторичния пазар се очаква да бъдат обявени в четвъртък. Очаква се броят на тези жилища да е намалял леко през май до годишен темп от 4,25 милиона, спрямо 4,28 милиона през април, изчислява Bloomberg Economics.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:18 | 19.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още