IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Германия има 3 пъти повече неизползвани офиси, отколкото преди пандемията

В сектора на услугите например делът на неползваните офиси е нараснал от 6,2 до 16,8 процента от 2019 г. насам

12:26 | 15.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Според ново проучване възможността за работене от дома и след пандемията изпразва много офиси в Германия дори след като пандемията от коронавируса вече е отшумяла. Понастоящем 12,3% от всички местни работни места не са достатъчно натоварени заради работата от дома, сочи бизнес проучване на мюнхенския институт Ifo, публикувано в понеделник.

За сравнение, преди избухването на кризата с коронавируса през 2019 г. този дял е бил едва 4,6%. „Така че делът на неизползваните работни места в офисите се е увеличил приблизително три пъти", заяви експертът на Ifo Симон Краузе. Средните стойности обаче крият големи различия. В сектора на услугите например делът е нараснал от 6,2 до 16,8 процента от 2019 г. насам.

В производството той се е увеличил от 3,1 до 9,6% в момента. В търговията увеличението е ограничено от 3,2 до 5,8 на сто, както и в строителството от 1,7 до 2,5 на сто. Според проучването особено голям брой празни офиси могат да се открият в секторите на информационните технологии, рекламата и пазарните проучвания, управленското консултиране и фармацевтичната промишленост.

Според Ifo около една четвърт от служителите все още редовно работят в от домовете си. „Някои компании превръщат празните офиси в коуъркинг пространства за по-особена обмяна на опит в дните на присъствие", каза Краузе и добави: „Други компании намаляват изискванията си за пространство, за да спестят разходи за неизползваните офиси“. 

Това може да има последици за пазара на недвижими имоти, който вече е подложен на натиск поради повишените лихвени проценти и разходи за строителство. Освен това спадът в използването на офиси засяга особено силно градските центрове. „Там има над средния брой офиси, а магазините също страдат от по-ниските продажби на дребно" заради работата от вкъщи, казва изследователят от Ifo Краузе.

Всичко това засилва натиска върху сектора на търговията на дребно, който и без това е в затруднено положение заради високите разходи за енергия и произтичащите от тях допълнителни тежести, дължащи се на наемния индекс, обвързан с инфлацията. Германската асоциация на търговците на дребно (HDE) се опасява, че около 9000 магазина ще трябва да се откажат от дейност през тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:26 | 15.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още