IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кредитори в САЩ: Бизнес имотите са следващата плочка домино, която ще падне

Ръководители и инвеститори са обезпокоени заради отражението на растящите лихви и празни сгради върху пазара, оценяван на 5,6 трлн. долара

17:49 | 10.05.23 г.
Снимка: Jeenah Moon/Bloomberg
Снимка: Jeenah Moon/Bloomberg

Фонд мениджъри предупреждават за растящи проблеми на пазара на бизнес имоти в САЩ, оценяван на 5,6 трлн. долара, които може да се окажат болезнени за кредиторите. Те вече бяха разтърсени от сътресенията в банковия сектор, пише Financial Times.

Растящите лихви, намаляващите цени и отслабващото търсене на офис площи след пандемията подлагат на натиск пазара на бизнес имоти. Но тези проблеми се засилиха, след като фалитите тази година на Silicon Valley Bank, Signature Bank и First Republic засилиха опасенията за други регионални банки, съставляващи голямата част от заемите за бизнес имоти.

„Частният пазар не е започнал да набелязва сериозно недвижимите имоти“, коментира един от президентите на Apollo Global Management Скот Клейнман пред FT.

„Фондовият пазар ще бъде първи. Това е следващото парче от доминото, което ще падне в САЩ. Като всичко друго цените бяха много високи и в САЩ не е имало криза с бизнес имотите от 90-те години на миналия век“, допълва той.

Главният инвестиционен директор на Guggenheim Partners Ан Уолш казва, че проблемите ще бъдат съсредоточени в някои области на САЩ, включително големи градски центрове като Сан Франциско и Ню Йорк, както и във второкласни офис сгради, които имат нужда от ремонт.

„Вероятно преминаваме през имотна рецесия, но не на целия имотен пазар. Кредиторите ще бъдат много избирателни за това какви заеми искат да отпуснат“, отбелязва тя.

Според Уолш някои кредитори изискват лични гаранции от собственици на имоти, в които кредитополучателите залагат собствени активи, за да си осигурят ипотечен кредит. Тя допълва, че това е сигнал за затягане на стандартите за кредитиране и за отдръпване на банките. В допитване на Федералния резерв, публикувано в понеделник, мнозинството американски банки заявяват, че са затегнали стандартите за кредитиране за заеми, обезпечени с нежилищни имоти през първото тримесечие, а нито една не е смекчила стандартите.

Освен това значителен дълг трябва да бъде изплатен в идните години. „За много от тези имоти настъпва падеж в идните няколко години, значителен дял от които са финансирани от регионални банки“, коментира главният изпълнителен директор на голяма американска банка.

Дълги години имотните предприемачи разчитаха на евтини заеми и инвестиране на парите на пазар с растящи цени на активите.

Сега „виждаме перфектна буря от растящи лихви, които налагат понижаване на цените на активите в съчетание със структурен спад на заетостта и остаряване на активите“, казва Матю Чабран, съосновател на компанията Tikehau Capital, която се занимава с управление на алтернативни активи за общо 43 млрд. долара.

Миналия месец вицепрезидентът на Berkshire Hathaway Чарли Мънгър предупреди за зараждаща се буря на пазара на бизнес имоти в САЩ, като заяви, че банките са пълни с лоши заеми.

„Много от имотите вече не са в толкова добра форма. Имаме много офис сгради, които изпитват затруднения, много затруднени търговски центрове, много затруднени други видове имоти. Има много агония на този пазар“, отбеляза той.

Мънгър допълни, че проблемите не са с мащаба на финансовата криза през 2008 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:50 | 10.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още