IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на британските жилища са спаднали за пръв път тази година

Днешните данни на Halifax силно се различават от тези на конкурента му Nationwide Building Society

11:59 | 09.05.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цените на британските жилища са спаднали за пръв път тази година, съобщава британският кредитор Halifax, което подчертава препятствията пред пазара на фона на растящите лихви.

Ипотечният кредитор заяви, че индексът му на средните цени е спаднал с 0,3% през април след малък ръст през всеки от първите три месеца на годината. Типичен имот струва средно 286 896 паунда (361 930 долара), което е с 0,1% повече на годишна база, но с 2% по-малко спрямо пика през август, съобщава Bloomberg.

Месечните данни се различават от тези на конкурента Nationwide Building Society, който миналата седмица обяви, че цените през април са се увеличили за пръв път от осем месеца. Halifax заяви, че по-широкият пазар показва „устойчивост“ и най-добре може да се опише като „стабилен“.

„Опасенията около разходите за живот остават реални за много домакинства, което вероятно ще продължи да тежи върху настроенията и активността“, каза Ким Киниард, директор на Halifax Mortgages. “В комбинация с влиянието от по-високите лихви, които постепенно се отразяват на онези, които рефинансират текущите си сделки с фиксирани лихви, трябва да очакваме известен низходящ натиск върху цените на жилищата тази година“.

Двата кредитора обрисуват различна картина на жилищния пазар през последните няколко месеца. Те изчисляват средните цени на жилищата въз основа на кредитите, които дават, което кара Nationwide да представя много по-мрачна картина.

Някои икономисти предупреждават, че цените на имотите може да се сринат с 10% или повече тази година.

Няколко ипотечни кредитора вече започнаха да вдигат цените на ипотеките отново, тъй като очакват, че АЦБ не е приключила с увеличаването на основните лихви, борейки се с двуцифрената инфлация.

Това ще засили натиска от разходите за живот върху домакинствата и ще предизвика нови главоболия за премиера Риши Сунак, който се опитва да възстанови популярността на правителството си преди изборите, вероятно следващата година.

Очаква се централната банка да увеличи основната лихва с четвърт пункт до 4,5% в четвъртък, което ще бъде 12-ото поредно повишение. Паричните пазари прогнозират тя да стигне 5% до септември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:11 | 09.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още