IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските банки смятат офисите за следващия голям източник на безпокойство

Натискът в сектора на бизнес имотите може да има широки последици за банките и за икономиката в САЩ

11:38 | 18.04.23 г.
Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg
Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg

Някои от най-големите американски банки виждат в офисите източник на нарастващо безпокойство, тъй като цените на имотите намаляват, а повече кредитополучатели спират плащания по заемите си на фона на растящите лихви и забавянето на икономиката, пише Ройтерс.

Изправени пред въпроси от анализатори за експозицията си към бизнес имоти и потенциални загуби, ръководителите на Wells Fargo, Citigroup и JPMorgan Chase заявиха, че условията за сектора се влошават.

„Слабостта продължава да се развива при офис имотите“, отбеляза главният изпълнителен директор на Wells Fargo Чарли Скарф в разговор с анализатори. Банката е заделила допълнителни 643 млн. долара през първото тримесечие за кредитни загуби, породени основно от очаквания за по-високи загуби на кредити от бизнес имоти.

Натискът в сектора на бизнес имотите може да има широки последици за банките и икономиката, тъй като произтичащите там загуби може да затегнат наличните кредити и да влошат кризата.

Главният изпълнителен директор на JPMorgan Chase Джейми Деймиън заяви, че очаква по-затегнати условия за кредитиране, повечето от които около „известен клас недвижими имоти“ и това „увеличава шансовете за рецесия“.

Банките съставляват 54% от пазара на бизнес имоти в САЩ, оценяван на общо 5,7 трлн. долара, като малките банки държат 70% от заемите за бизнес имоти, съобщават анализатори на Citigroup. Над 1,4 трлн. долара от заемите за бизнес имоти в САЩ са с падеж до 2027 г., като близо 270 млрд. долара трябва да бъдат платени тази година, сочат данни на компанията Trepp.

Заемите, обезпечени с офиси, съставляват най-голям дял от дълговото бреме с настъпващ падеж, следвани от многофамилните сгради и търговските площи. Въпросът сега пред много кредитополучатели е дали могат да рефинансират или преструктурират заеми, за да избегнат спиране на плащанията, казват банкери и анализатори. По-стари имоти с висок дял свободни площи са изправени пред най-голямо предизвикателство при рефинансирането, отбелязват те.

„Офис имотите в момента са изправени пред най-големите рискове пред рефинансирането“, тъй като компаниите преоценяват нуждите си, казва Джон Гарнера, анализатор в RBC BlueBay Asset Management.

Големи градове

Банкери и анализатори отбелязват, че най-големият натиск за офис сектора вероятно ще бъде усетен в големи градове като Сан Франциско, Лос Анджелис, Ню Йорк и Сиатъл.

„Регионите с най-високи нива на натиск върху офисите се намират на североизток и на Западното крайбрежие, където има много технологични компании“, а южните градове имат по-малък дял на рискови заеми, отбелязва Стивън Бъсчбом, директор на отдела за анализи в Trepp.

Като епицентър на забавянето в технологичната индустрия пазарът на бизнес имоти в Калифорния понася тежък удар. Средният дял на незаетите офис площи в Сан Франциско и Лос Анджелис достигна 21,6% през първото тримесечие, сочат данни на консултантската компания Cushman & Wakefield. Заемите за офиси в Сан Франциско сега са изправени пред най-високия риск от спиране на плащанията от всички големи градове в САЩ, показват данните на Trepp.

Филиал на компанията за управление на активи Brookfield, например, спря плащания през февруари по заеми на стойност 783 млн. долара, свързани с две сгради в Лос Анджелис, сочат документи. Citigroup и Wells Fargo бяха сред първоначалните кредитори.

На срещата с анализаторите главният финансов директор на Wells Fargo Майк Сантомасимо заяви, че офис пазарът показва „признаци на слабост заради по-малко търсене, по-високи разходи за финансиране и предизвикателна среда на капиталовия пазар“.

„Макар че не виждаме това да се превръща в значителна загуба до момента, очакваме да видим по-голям натиск след време“, допълни той.

Главният финансов директор на PNC Financial Services Group Робърт Рийли коментира, че екипът му прави преглед на всеки актив в портфейла си с офиси.

Кредиторът подлага на стрес тест представянето на имоти, за да „създаде реалистични очаквания“ и „значително намали“ нивата на приходите и цените на имотите „в целия портфейл с офиси“, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:45 | 18.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още