IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на старите жилища в САЩ намаляват за първи път от 2012 г.

За съживяване на общия пазар е нужно цените да намалеят още и на повече места, смятат анализатори

14:30 | 22.03.23 г. 2
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Средната продажна цена на старите жилища в САЩ е намаляла през февруари за първи път от 2012 г. насам, предлагайки известно успокоение на купувачите, които все още са изправени пред високи лихви по заемите, пише Bloomberg.

Средната цена е спаднала с 0,2% през февруари спрямо година по-рано до 363 хил. долара, сочат данни на Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти. Понижението е било породено от намалението с 0,7% на цените на еднофамилните жилища и е съвпаднало с по-голямото от очакванията покачване на продажбите през месеца.

„Цените трябва да намалеят още и на повече пазари, преди да настъпи общо съживяване на пазара“, коментира Робърт Фрик, икономист в Navy Federal Credit Union.

Данните сочат, че средните продажни цени са намалели на годишна база в западните и североизточните щати, най-скъпите региони на страната. Цените в Средния Запад и на юг са отбелязали ръстове. Цените на съществуващите жилища в САЩ намаляват на годишна база. Графика: Bloomberg LP Цените на съществуващите жилища в САЩ намаляват на годишна база. Графика: Bloomberg LP

Като цяло подписаните договори за стари жилища са нараснали най-много от средата на 2020 г., достигайки годишен темп от 4,58 млн. жилища. Въпреки това жилищният пазар остава под натиск заради агресивното затягане на паричната политика от Федералния резерв, което тласна нагоре лихвите по ипотечните кредити миналата година и изключи от пазара много купувачи.

Средната продажна цена в западните щати е намаляла с 5,6% през февруари на годишна база, най-големия годишен спад от края на 2011 г. Лорънс Юн, главен икономист на NAR, коментира, че понижението вероятно е помогнало за ръста на продажбите в региона. Средните цени в североизточните щати са намалели с 4,5 на сто, също най-голям спад от над десет години насам. Годишният спад се дължи на понижаването на цените в западните и североизточните щати. Графика: Bloomberg LP Годишният спад се дължи на понижаването на цените в западните и североизточните щати. Графика: Bloomberg LP

Макар че по-ниските офертни цени може да върнат повече потенциални купувачи на пазара, високите лихви по заемите притискат достъпността, а липсата на домове за продажба може да ограничи спада на цените.

Публикувани по-рано този месец данни също показаха, че цените на жилищата може да са достигнали връхната си точка. Redfin съобщи, че цените са достигнали повратен момент миналия месец, като са спаднали на годишна база за първи път от 2012 г. насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:30 | 22.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 5
mr. Yoda
преди 1 година
Цените на старите жилища в САЩ намаляват, защото хората обедняват и нямат пари да ги пръскат редовно срещу термити.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 25 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 1 година
Вълната от спадове на цените на имотите е глобална
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още