IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайският имотен сектор се доближава до края на продължителния спад

Продажбите на жилища, инвестициите на предприемачите и новозапочнатото строителство все още намаляват, но с по-бавен темп от миналата година

12:46 | 15.03.23 г.
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Изпитващият затруднения имотен сектор в Китай е постигнал нов напредък в излизането от месеците на спад, след като публикувани в сряда официални данни показаха много по-малки спадове при продажбите на жилища, инвестициите на строителните предприемачи и новозапочнатото строителство през януари-февруари, предава Ройтерс.

Продажбите на жилища от гледна точка на площ са намалели с 3,6% през първите два месеца на 2023 г. спрямо година по-рано, показват данните на Националното статистическо бюро. Това е значително по-малко спрямо понижението с 24% за цялата 2022 г.

По-ограниченият спад на продажбите следва ръста на цените на новите жилища през януари, първи от една година насам, тъй като купувачите, макар и все още предпазливи, са намерили успокоение в политиките за подкрепа, очакванията за още стимули и излизането на Китай от строгия режим на нулев COVID.

Инвестициите в имоти на предприемачите са намалели с 5,7 на сто през януари-февруари, което е подобрение спрямо свиването с 12% през декември и с 10% за цялата 2022 г.

Анализатори очакват, че продажбите на имоти ще бъдат първият индикатор, който скоро ще излезе на положителна територия, и предвиждат, че инвестициите в имоти ще се възстановят през второто полугодие на 2023 г.

„Данните са добър старт за възстановяването на имотния пазар през 2023 г. и ще повишат още повече доверието“, коментира Йен Юедзин, анализатор в научноизследователския институт E-house China в Шанхай.

„Цифрите за продажбите на имоти се очаква да станат положителни през първото тримесечие на годината, най-големият знак, че имотният пазар се възстановява“, допълва той.

Нагласите на китайския имотен пазар, който от години е стълб на растежа във втората по големина икономика в света, бяха влошени от няколко кризи от средата на 2021 г. насам, включително спиране на плащания по дългове на строителни компании и блокирано строителство на предварително продадени жилищни проекти.

Отмяната на ограниченията заради COVID-19 и освобождаването на средства за строителните компании, за да осигурят завършването на предварително продадени проекти, ще повиши търсенето, казва анализаторът Ма Хон от Zhixin Investment Research Institute.

„Инвестициите на предприемачите, ключов индикатор за представянето на пазара, вероятно ще нараснат през второто полугодие, а това означава не само възстановяване на общия пазар, а и значително подобряване на условията за работа на имотните компании“, допълва Ма.

Новозапочнатото строителство от гледна точка на площ е намаляло с 9,4% през януари-февруари спрямо година по-рано при срив с 44% през декември и с 39% за цялата 2022 г.

Достъпът на предприемачите до средства също се е подобрил. Набраното от тях финансиране е намаляло с 15% през първите два месеца на 2023 г. спрямо 26 на сто през същия период на миналата година.

„Имотните компании са изправени пред натоварен период за изплащане на дългове през първото полугодие и ще имат желанието и възможностите да разширят инвестициите си, едва когато продажбите и финансирането нараснат“, отбелязва Ма.

Около половината от 30-те китайски строителни компании, листнати в Хонконг, са спрели или са отложили плащания по облигации.

В началото на ежегодното заседание на китайския парламент този месец правителството превърна предпазването от рискове на водещите строителни компании в един от основните си приоритети тази година, но допълни, че ще предотврати неподреден растеж на компаниите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:46 | 15.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още