IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хибридната работа ще тласне празните офиси в САЩ до рекорд през 2030 г.

Cushman & Wakefield прогнозира около 100 млн. кв. м празни офис площи във фундаментална промяна за сектора на бизнес имотите

12:47 | 22.02.23 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Хибридната работа ще тласне свободните офис площи в САЩ нагоре с 55% спрямо нивата им преди пандемията до рекордните около 100 млн. кв. м до 2030 г., сочи прогноза на консултантската компания Cushman & Wakefield, цитирана от Financial Times.

Компанията е подготвила доклад, който показва щетите за сектора на бизнес имотите от промяната на работните модели.

Според доклада около 30 млн. кв. м офис площи, равняващи се приблизително на всички наличности от офис площи във Вашингтон, ще станат ненужни заради хибридната или отдалечената работа до края на десетилетието. Това ще се прибави към други 69 млн. кв. м площи, които компанията определя като „нормални или естествени“ свободни площи.

Cushman стига до извода, че близо една четвърт от офис площите в САЩ вече са нежелани, а други 60 на сто са застрашени да излязат от употреба и може да изискват „значителни инвестиции“ за модернизиране или преустройство за други употреби – трансформация, която Ню Йорк започва да възприема. Макар че тези тенденции са най-ясно изразени в Северна Америка, те също така са видими в Европа и в Азия, отбелязва компанията.

„Излизането от употреба е нещо като дума на деня в момента“, коментира Андрю Макдоналд, президент на Cushman. Той отбелязва, че докладът е признание за „вероятно повратна точка“.

Прогнозата е забележителна както заради мащаба на изводите, така и заради факта, че е дадена от един от водещите играчи в сектора на бизнес имотите. Като повечето компании в индустрията Cushman имаше доскоро по-оптимистични очаквания за дългосрочните последици от хибридната работа.

Сега обаче компанията приема, че индустрията е насред трайни структурни промени, които вероятно ще се засилят. Само една трета от наемните договори за офис площи, които ще изтекат между 2020 и 2030 г., действително са изтекли, така че собствениците на сгради може да се окажат с нарастващ брой наематели, които намаляват площите си или изцяло напускат сградите в идните години.

Макар че наемането на служители беше силно, докато САЩ се възстановяваха от най-тежкия период по време на пандемията и безработицата отново е на историческо дъно, Кевин Торп, главен икономист на Cushman, отбелязва, че дългосрочната обвързаност между ръста на работните места и търсенето на офис площи от компаниите се е „разчупила“, т.е. възстановяването след COVID не е запълнило празните офиси. Сега наемателите търсят по-малко площи на служител, въпреки че колко по-малко не е ясно. „Тенденцията е към понижение, въпреки че мащабът на спада все още постоянно се мени“, коментира Торп.

В знак за променящия се пазар Cushman съживи екипа си за потиснати активи, който създаде след финансовата криза през 2008 г., за да консултира клиенти за проблемни сгради и инвестиции. Но според Макдоналд все още „няма данни за повсеместно потискане“, а повечето щети, които компанията наблюдава, са съсредоточени в конкретни офис сгради.

Изводите на Cushman са в унисон с растящите коментари от имотни предприемачи, много от които отбелязват, че повишаването на лихвите се прибавя към предизвикателствата с увеличаващите се наличности.

При представянето на финансовите резултати на компанията миналата седмица Стивън Рот, главен изпълнителен директор на Vornado Realty Trust, призна, че хибридната работа не е мимолетно явление, като заяви пред анализаторите: „Мисля, че можем да приемем, че петък е мъртъв завинаги… Понеделник е под въпрос“.

Рот призна също, че в настоящата среда ще бъде „почти невъзможно“ да се финансира амбициозният и противоречив план на компанията за изграждане на няколко офис кули около Пен Стейшън в Ню Йорк.

Скот Речлър, главен изпълнителен директор на друга водеща строителна компания, RXR, заяви по-рано този месец, че компанията ще трябва да върне някои от офис сградите си на кредитори, след като установила, че те вече не са конкурентни и не могат лесно да бъдат преустроени.

Подобно на други строителни компании RXR все повече насочва ресурсите си към няколко трофейни имота с най-модерни удобства и на най-добрите локации. Те все още са много търсени от наемателите и вече са се превърнали в отделен клас. В доклада си Cushman прогнозира, че само 15% от офис площите в САЩ ще попаднат в тази нова и много селективна категория до 2030 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:47 | 22.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
0pk
преди 1 година
Ехее, колко бездомници могат да настанят там... Ще им се изчистят улиците. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още