IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ разпитва банки за експозициите им към Signa Holding

Според информация на Handelsblatt надзорниците трябва да получат подробна информация за кредитните експозиции на големите банки към холдинга

17:11 | 21.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Signa Group
Снимка: Signa Group

Банковият надзор на Европейската централна банка (ЕЦБ) разглежда по-отблизо ангажиментите на европейските банки към Signa Holding на австрийския предприемач Рене Бенко. Няколко лица, запознати с въпроса, заявяват пред Handelsblatt, че ЕЦБ иска да разбере подробности за кредитните ангажименти, като например точното им обезпечаване. Интересът е насочен към Signa Group, а не към самия Рене Бенко.

Запитването е започнало през 2023 г. ЕЦБ не пожела да коментира темата, Signa не е реагирала на съответното запитване на Handelsblatt. 

Signa Group е инвестиционен и индустриален холдинг, който развива дейност предимно в сектора на недвижимите имоти, но също така и в търговията на дребно. В Германия Signa е собственик, наред с другото, на веригата универсални магазини в несъстоятелност Galeria Karstadt Kaufhof.

ЕЦБ е загрижена за въпроса колко високи са кредитните рискове за банките, т.е. дали кредитите са обезпечени или с какво са обезпечени, заявяват запознати източници. С подобни запитвания банковият надзор проверява рисковото съдържание на експозициите в конкретни кредитни области, както и възможните клъстерни рискове.

Според вътрешни източници германският орган за финансов надзор Bafin, както и австрийският надзорен орган FMA вече са извършили съответните проверки на банките през изминалата година. Bafin и FMA не са коментирали темата. 

Въпросът обаче е от значение и за ЕЦБ: от една страна, освен германски австрийски финансови кредитори и банки от други европейски държави също са сред инвеститорите в Signa.


Така поне се твърди в презентацията на холдинга, с която Handelsblatt разполага. Второ, ЕЦБ упражнява надзор върху големите германски и австрийски кредитори, които са отпуснали заеми на Signa.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:41 | 21.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още