IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

4 млн. британски домакинства ще плащат по-високи вноски по ипотечните си кредити догодина

До три години 70% от притежателите на ипотечни кредити в страната ще усетят повишаването на вноските

11:32 | 14.12.22 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Английската централна банка (АЦБ) съобщи, че 4 млн. домакинства ще усетят значително повишаване на вноските по ипотечните кредити догодина, а още два милиона души – през 2025 г. Това ще се прибави към насрещните ветрове, пред които е изправен жилищният пазар, пише Bloomberg.

Централната банка съобщи, че средната вноска след рефинансирането ще достигне 1000 паунда на месец от догодина, с 250 паунда на месец повече спрямо настоящото ниво. Това ще предизвика големи финансови затруднения за още 220 хил. домакинства, с което общият брой на домакинствата със затруднения да обслужват дълга си ще достигне 670 хил.

До три години 70% от притежателите на ипотечен кредит ще усетят повишаване на вноските.

Данните от доклада на АЦБ за рисковете пред финансовата система подчертават по-слабите перспективи за жилищния пазар, прогнозирани от много икономисти. Цените на имотите намаляват за трети пореден месец, най-рязкото забавяне от световната финансова криза преди повече от десет години.

„Намаляващите реални доходи, повишаването на разходите за обслужване на ипотечните кредити и по-високата безработица ще подложат финансите на домакинствата на значителен натиск и ще натежат върху способността им да обслужват дълговете си“, коментира председателят на АЦБ Андрю Бейли в писмо до финансовото министерство.

АЦБ отбелязва, че купувачите с инвестиционна цел са особено уязвими, тъй като около 85% от ипотечните кредити са револвиращи, което ги прави особено чувствителни към повишаването на лихвите.

Банката предупреди, че собствениците ще трябва или да повишат наемите за наемателите, или да продадат портфейлите си с имоти, което ще предизвика силен спад на цените на жилищата.

„Ако собствениците на имоти искат да компенсират прогнозирания ръст на лихвите по ипотечния кредит за закупеното жилище с инвестиционна цел, те ще трябва да повишат доходите си от наем с около 20%", се казва в доклада на АЦБ. „Това ще увеличи разходите за жилище на наемателите“, допълва банката.

АЦБ вдигна основния си лихвен процент осем пъти тази година, за да овладее инфлацията, която достигна 41-годишен връх.

Според Бейли домакинствата са в по-добра форма да се справят с по-високите лихви, отколкото при миналата финансова криза и рецесията през 90-те години на миналия век, която остави милиони хора с по-високи от стойността на жилището им неизплатени суми по ипотечни кредити.

„Агрегираното съотношение между обслужването на ипотечния дълг и доходите сега е по-ниско, отколкото в началото на финансовата криза и при рецесията в началото на 90-те години, когато имахме много тежка ипотечна и жилищна криза“, коментира Бейли на пресконференция. „Домакинствата и компаниите са по-устойчиви финансово в сравнение с предишни периоди на стрес“, допълни той.

Заместник-председателят на АЦБ Джон Кънлиф заяви, че съотношението между дълга на домакинствата и доходите им е с около 20 процентни пункта по-ниско сега в сравнение с финансовата криза.

„Не очакваме същата степен на наложени възбрани и принудителни продажби като през 90-те години на миналия век. Можем да очакваме, че домакинствата ще изпитат, разбира се, затруднения и това ще се отрази на потреблението им“, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:32 | 14.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още