IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Третото тримесечие е било най-слабото за британския имотен сектор от 2009 г.

Компании за жилищно строителство предупреждават, че търсенето е намаляло с 50% от началото на второто полугодие

17:09 | 11.11.22 г. 2
Растящите лихви по ипотечните кредити сгъстяват облаците над британския имотен сектор. Снимка: Bloomberg LP
Растящите лихви по ипотечните кредити сгъстяват облаците над британския имотен сектор. Снимка: Bloomberg LP

Имотният сектор във Великобритания е отчел най-лошата си възвръщаемост от над 13 години през третото тримесечие на 2022 г., тъй като резкият ръст на лихвите по ипотечните кредити натежава върху индустрията, предава Bloomberg.

Индексът MSCI UK за тримесечното представяне на имотния сектор във Великобритания следи търговските площи, офисите, индустриалните и жилищните имоти. Той се е свил с 4,3% в трите месеца до края на септември. Това е най-лошото му представяне от второто тримесечие на 2009 г., сочи анализ, публикуван от MSCI.

„Изпаряването на високата доходност от имоти на фона на влошаването в последно време на макроикономическите прогнози, ускоряващата се инфлация и растящите лихви натежа върху представянето“, коментира Нийл Хармс, старши съдружник в екипа на MSCI за световни имотни анализи.

За първи път от 2007 г. насам доходността от имоти е спаднала под доходността от британски държавни ценни книжа. Разликата между доходността от британски имоти и доходността по 10-годишните държавни облигации се озова на отрицателна територия след разпродажбите на облигации, породени от обявяването на необезпечените със средства намаления на данъците от правителството в края на септември.

Английската централна банка (АЦБ) трябваше да се намеси, за да предотврати срив на облигационния пазар, като обеща да купува облигации. Спасителната помощ породи рали при британските държавни облигации, които оттогава насам се възстановиха след първоначалните разпродажби.

При сътресението на пазара само търговските площи са успели да запазят високата си доходност. В същото време индустриалният сектор е понесъл най-тежък удар.

Намаляващото търсене на нови жилища и растящият риск от спиране на плащанията по ипотечни кредити създават сериозни затруднения и на компаниите за жилищно строителство във Великобритания, които се въздържат от започването на нови проекти и така застрашават целите на правителството за строеж на нови домове.

В петък компанията Redrow стана поредната голяма строителна компания, която предупреди за рязко свиване на приходите от продажби в унисон с Persimmon и Taylor Wimpey, които тази седмица също обявиха значително забавяне на темпа, с който купувачите се ангажират с нови покупки. В последните седмици търсенето е намаляло с цели 50%, съобщиха още те.

Предупреждението от три от най-големите строителни компании във Великобритания е най-ясният знак до момента, че жилищният пазар се преобръща, като по-високите лихви и перспективите за дълга рецесия карат купувачите да отлагат покупките си, пише Financial Times.

Taylor Wimpey съобщи, че броят на купувачите, които се отказват от сделки, е нараснал с над 50%, като почти една четвърт от покупките са били отменени от началото на второто полугодие. А ръководителите на Persimmon съобщиха, че виждат първи признаци за спад на цените – с 2% от юли насам.

„Това са наистина необичайни времена, средата се променя доста бързо“, коментира главният изпълнителен директор на Taylor Wimpey Джени Дели, която определи ситуацията като „преходен период“, докато пазарите се приспособят към много по-високите лихви по ипотечните кредити.

Анализатори от Goldman Sachs съобщиха тази седмица, че очакват цените на жилищата във Великобритания да намалеят и че по-високите лихви, растящата безработица и заплахата от рецесия вероятно ще повишат значително риска от спиране на плащанията.

Докато перспективите стават все по-мрачни трите строителни компании заявиха, че ще забавят инвестициите си в нови терени и ще се опитат да спестят пари.

„Нестабилността в последно време на финансовите пазари се отразява отрицателно на жилищния пазар и бизнесът трябва да се приспособи“, коментира президентът на Redrow Ричард Акърс, след като компанията обяви, че ще забави наполовина темпа, с който купува терени.

Големите компании за жилищно строителство са отговорни за голямата част от новите частни жилища, които се строят всяка година, а оттеглянето им вероятно ще застраши изпълнението на целта на правителството за строителство на 300 хил. жилища на година. Тази цел неотдавна беше потвърдена от министъра за жилищната политика Майкъл Гов.

Според Клайд Луис, анализатор в Peel Hunt, новопостроените жилища лесно може да намалеят до 190 хил. догодина спрямо връхната точка от 243 хил. през 2019-2020 г.

„Има недостиг на жилища на толкова много и различни нива. Домовете за възрастни хора или достъпните жилища съвсем не са достатъчни, а хората блокират легла в болничните заведения, защото няма място за тях в общността“, казва Луис.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:09 | 11.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 14
zelka007
преди 1 година
До: nkavrakov1982... поредни десетина години са имали ръст от по 6-7% до по 15-16% на година , сега спаднали с 2% и вече правиш салта. Дишай дълбоко че ти изскочиха вените. На колко искаш да се обзаложим , че повече няма да видиш цените отпреди 5 години , камо ли тези от преди 10 ... ?! ... И съм готов да се обзаложа също , че от началото на '23, ако не и да има вече, ще видиш цени от над 5000 евра за квадрат в София на читавите локации и за читав имот ?! Без да са чели хората какво дращиш !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 1 година
В същото време ,в България медиите продължават да облъчват хората ,как пазара у нас бил различен ,нямало значение какво било в Щатите,в Англия,в Швеция,Канада или Австралия ,изобщо у нас всичко ще остане не само стабилно ,въпреки че сделките паднали,и хората се отдръпват от пазара ,цените видиш ли щели да растат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още