IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия разреши спорна ограничена инвестиция на китайци в хамбургското пристанище 

Редица политици обаче предупреждават да не се стига до твърде голяма зависимост от Китай

13:00 | 26.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: . EPA/FOCKE STRANGMANN
Снимка: . EPA/FOCKE STRANGMANN

Германският кабинет постигна съгласие за компромис в спора за китайското участие в контейнерния терминал в пристанище Хамбург. Конкретно става дума за така наречената частична забрана: делът на китайската Cosco Group в контейнерния терминал може да бъде само 24,9% в сравнение с планираните по-рано 35%.

Компромисът се счита за противоречив в коалицията. Под впечатлението от неотдавнашните преживявания с Русия и зависимостта от нейните газови доставки се разгоря политически спор по въпроса дали трябва да се допусне голямо китайско участие. Федералният министър на икономиката Роберт Хабек предупреди срещу нови зависимости.

Министерството на икономиката е разгледало споразумение, сключено през септември 2021 г. между хамбургската пристанищна логистична компания HHLA и китайския оператор на терминали Cosco Shipping Ports Limited, за 35-процентов китайски дял в терминала HHLA Tollerort. Хабек искаше да забрани напълно влизането на китайците. Други министерства също искаха това.

Според съобщения в медиите обаче канцлерството е настояло сделката да продължи. Ако кабинетът не беше взел решение тази седмица, продажбата автоматично щеше да бъде одобрена, както първоначално беше договорено от Cosco и HHLA. Според правителствени източници от вторник вечерта частичната забрана има за цел да предотврати възможността за стратегическа инвестиция и да сведе участието на китайците до чисто финансова инвестиция, предава DPA. Наред с други неща, на придобиващото дружество се забранява да получава по договор право на вето при вземането на стратегически решения за бизнеса или персонала.

Президентът Франк-Валтер Щайнмейер предупреди, че не бива да се стига до твърде голяма зависимост от Китай, срещу сделката се обяви и лидерът на Християндемократическия съюз (ХДС), водещата опозиционна партия, Фридрих Мерц. Сходно предупреждение отправи и ръководителят на външното разузнаване Бруно Кал.

Канцлерът Олаф Шолц, който в началото на ноември ще пътува до Китай, посочи, че не става въпрос за продажба на пристанището.

Лидерът на ХДС Мерц се обяви срещу влизането на китайската държавна компания Cosco в пристанището на Хамбург и обвини Шолц, че в този контекст е допуснал сериозна грешка. „Не разбирам канцлера как може да настоява за това в такава ситуация", каза Мерц в предаването Morgenmagazin на ARD. „Да дадеш това разрешение е погрешно“, допълва той. Срещу сделката в Германия имаше и редица протести. Снимка: EPA/FOCKE STRANGMANN Срещу сделката в Германия имаше и редица протести. Снимка: EPA/FOCKE STRANGMANN

За него въпросът „не е свързан предимно с финансови аспекти, а с политико-стратегически аспекти", добави Мерц. Влизането на Cosco е „много важен въпрос от гледна точка на интересите на Федералната република в областта на сигурността". Федералната разузнавателна служба, шест специализирани министерства на германското правителство, Европейската комисия, както и приятелски правителства като САЩ и повечето експерти са против, поясни той. 

Държавната Cosco Group управлява и четвъртата по големина компания за контейнерни превози в света. Нейните кораби акостират на терминала в Толерорт (до Хамбург) от повече от 40 години. В замяна на дяловото участие Cosco иска да превърне терминала в предпочитана точка за пренатоварване в Европа. Участието на корабни компании в терминали е често срещано явление в глобалната контейнерна логистика. Самата Cosco вече притежава дялове в осем терминала само в Европа.

За канцлера Шолц темата е деликатна, защото той бе кмет на Хамбург в продължение на седем години. Поддръжниците на сделката смятат, че тя ще позволи на пристанището – третото по натовареност в Европа след тези в Ротердам и Антверпен - да запази конкурентоспособността си, включително защото дял в други ключови пристанища вече е в китайски ръце. Cosco вече има дял в пристанищата на Ротердам, и Антверпен, контролира и това в Пирея. Работи и за разширяването на жп терминал в Дуисбург - където се сливат Рейн и Рур, важна част от инфраструктурата по т. нар. Нов път на коприната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:09 | 26.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още