IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Пламен Андреев: Голяма част от „цената на катаклизмите“ по проектите ни плащаме ние

До момента сме инвестирали в инфраструктура над 11 млн. лева по проекта "Морени", казва основателят на "Планекс Инвест"

14:08 | 25.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Планекс Инвест
Снимка: Планекс Инвест

"Планекс Инвест" е строително-инвестиционна компания, която работи основно във Варна, Черноморския регион и София. С инж. Пламен Андреев разговаряме за предизвикателствата пред бизнеса, новите проекти и състоянието на имотния пазар.

- Инж. Андреев, как се развива проектът „Морени“, кога предвиждате завършен етап?

Проектът се развива успешно във всяко отношение – както като строителство, така и като реализация. Най-важното – продуктът, който постигаме, се оценява много добре от купувачите. Стилната съвременна архитектура, реализирана чрез елегантни форми и естествени материали, фините детайли и прецизното изпълнение се забелязва от всички.

Първият етап като сгради е почти завършен, в момента работим по оформянето на дворните и паркови пространства, алейна мрежа и озеленяване. Завършена е и цялата инфраструктура на терена с площ от 90 дка, в т.ч. необходимата за въвеждане в експлоатация на първи етап. Първи етап с разширението му ще бъде въведен в експлоатация до 31 март 2023 г.

Инж. Пламен Андреев

Инж. Пламен Андреев е роден през 1958 г. във Варна. През 1990 г. основава „Планекс“ – строително-инвестиционна компания, която оперира основно във Варна, Черноморския регион и София.

От 2019 г. е мажоритарен собственик на групата „Планекс концепт“, част от която е и „Планекс Инвест“ ООД.

- Споменавате инфраструктура – каква е инвестицията в инфраструктурата на такъв проект?

Инфраструктурата на такъв комплекс е нещо много сложно технически и капиталоемко начинание. Главна улична артерия по цялата периферия, второстепенни улици и площади, близо 5000 кв. м. алейна мрежа, около 50 дка озеленяване и парк, четири трафопоста, пречиствателна станция, площадкови електро-, ВиК и газопреносни мрежи – до оптични кабели, видеонаблюдение и контрол на достъпа.

До момента сме инвестирали в инфраструктура над 11 млн. лева, без прилежащите мрежи към сградите от втори етап, които още не са построени. Самото изграждане на елементите на инфраструктурата е сложно и отговорно в строително отношение, имайки предвид необходимостта от непрекъснато синхронизиране на различните мрежи като трасе и дълбочина на полагане.

- През последните години преживяваме поредица от кризи, пандемия, през тази година – война и растяща инфлация. Отразява ли се това на проекта и как се справяте?

Това, което успяваме, е успешно да реализираме първоначалната концепция и визия на проекта. Да спазваме стриктно договорите си с нашите клиенти, вече закупили жилища по отношение на цени, срокове и качество.

Ако въпросът Ви е как – не е лесно – цените на почти всички материали, дограми, оборудване (климатици, газови котли, радиатори и т.н.) до бетона и асфалта, поскъпнаха два до три пъти. Налице са вече случаи нещо (например климатици) да го няма на пазара – физически. Растящите цени на електроенергия, горива, газ се отразяват и пряко, и косвено в строителната цена. Снимка: Планекс Инвест Снимка: Планекс Инвест

Голяма част от „цената на катаклизмите“ плащаме ние – за сметка на очаквания ефект от проекта, за допълнителни финансови разходи по привлечени средства и т.н.

Успяхме (за първи етап) да преодолеем част от разликите в цени, като изпреварихме с възлагането на доставките за материали и оборудване, в т.ч. и авансово плащане на същите. Това бе възможно и поради партньорството с финансиращата ни банка („КБС Банк“) и наличието на кредитен ресурс. Но част от оскъпяването калкулирахме с минус в крайния ефект.

В следващия етап тези разлики се отразиха върху цените на имотите, които предстоеше да се обявят в продажба. За съжаление, растящата обща инфлация вече се отразява съществено и в разходите за труд.

Ситуацията е много динамична и изисква непрекъснат контрол и адекватна реакция както по отношение организацията на работа, така и по управление на капиталовложенията и пазарната политика.

В крайна сметка в предприемачеството има риск и промяната на условията е част от бизнеса. Ние работихме десетина години спокойно и нормално, можехме да планираме процесите дългосрочно и без изненади – сега не е така.

Но и това няма да бъде вечно – сигурно нещата ще се стабилизират някога – само не знаем кога. Такива са и сигналите от Европа и света – енергийни и ресурсни зависимости, инфлация и очаквана рецесия, увеличаване на лихвите и т.н., и т.н.

- Какви са очакванията Ви за цените на жилищата и трябва ли да се купува сега?

Аз системно наблюдавам поведението на пазара на по-големите предприемачи във високия клас проекти (това е част от работата ми, а и начинът на мислене на този тип колеги е сходен).

Ние не „вдигаме“ спекулативно цените. Ние сме трайно на пазара и репутацията ни е по-важна от достигането на планираната печалба.

Цените на жилищата се увеличават обективно поради екстремното увеличаване на строителната цена и то с тази разлика. Цените на материалите дори и да се движат надолу-нагоре, ако ще се стабилизират, то ще бъде на високите нива. Цените на труда ще растат заради инфлацията и няма да се върнат съществено назад.

Сега, а и в близко бъдеще, се очертава инфлацията да бъде по-висока от лихвите по кредитите.

Всеки грамотен човек може да разчете посланието – да купува или не.

- Как виждате „Морени“ в „близкото бъдеще“?

Сигурен съм, че като видите „Морени“ през април-май следващата година, ще искате да си купите жилище. Продуктът става уникален – напълно оправдава очакванията ми. Продължаваме със следващите етапи.

Снимка: Планекс Инвест Снимка: Планекс Инвест

Последна актуализация: 14:08 | 25.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още
Финанси виж още