IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

„Умният“ дом не е въпрос само на високи технологии

На много ранен етап, още при избора на жилище, трябва да започнем да мислим в посока „умен дом“

09:00 | 18.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Планекс Инвест
Снимка: Планекс Инвест

В интернет съществуват много дефиниции за „умен дом“, но за най-обобщаващо определение можем да се спрем на следното: „Автоматизирана система - безжична или кабелна, която свързва помежду им всички уреди в дома, като едновременно позволява управление от локален и отдалечен достъп. Всички устройства може да се достъпват дистанционно чрез интернет, като това позволява индивидуален контрол на всяко едно от тях, както и създаването на групи, или така наречените „сцени“, които групират и управляват заедно различни устройства, свързани към „умния дом“.

Въпросът е дали превръщането на това определение в реалност само по себе си е достатъчно, за да може един дом да се нарече „умен“? Всъщност на много ранен етап, още при избора на жилище, трябва да започнем да мислим в посока „умен дом“. А един дом може да бъде наречен „умен“ не само заради високите технологии и иновации, с които разполага, но и поради много други фактори, които определят качествения начин на живот в него.   

Калина Ченгелиева, която има многогодишен професионален опит в управлението и поддръжката на жилищни сгради и комплекси в PLHome (марка на инвестиционно-консултантската компания „Планекс Инвест“), разказва за важните неща, които е нужно да се имат предвид, когато инвестираме в бъдещия си дом. Калина Ченгелиева. Снимка: Планекс Инвест Калина Ченгелиева. Снимка: Планекс Инвест

Умно е да сме в близост до природата

Затворените жилищни комплекси дават възможност на своите обитатели да се отпуснат в тиха, спокойна и уютна атмосфера, далеч от забързания градски ритъм. Хората предпочитат този начин на живот, защото така намират нужния комфорт, който стандартните градски кооперации няма как да осигурят.

„Дали ще бъде разположено в близост до борова гора, дали с лице към панорамната гледка на живописния Варненски залив, или ще е в полите на Витоша, изборът на точната локация на жилището е основополагащ. Така е и при жилищните комплекси на „Планекс Инвест“. Несъмнено близостта до природата - море или планина, е линията, която следват всички наши минали, настоящи и предстоящи проекти. Именно това прави комплексите ни особено желани от всеки, който се стреми да постигне природосъобразно и здравословно качество на живот, а се затруднява да го намери в големия град“, казва Калина Ченгелиева.

Фасадата принадлежи на всички

В съвременните концепции за качествен живот не е достатъчно да гледаме само вътрешното пространство, което обитаваме.

„При всеки наш жилищен комплекс старателно подхождаме към архитектурата на сградите и тяхното разположение в комплекса. Фасадата принадлежи на всички граждани, защото преди това на нейно място е имало природа и пространство. За всеки проект, според неговата концепция, по различен начин разполагаме сградите - понякога ортогонално, в други случаи свободно пръснати, те са ориентирани по хода на слънцето с достатъчно въздух между тях.“, споделя Калина Ченгелиева и допълва: „В центъра на нашите проекти поставяме „човека“, а около него слънцето, земята, въздуха и водата. Създаваме модерен дизайн с изчистени форми. Съчетаваме естествените материали като камък, дърво, стъкло, баластра, пясък със зелената идея. Фасадите ни са винаги широко отворени към панорамата, а вътре залагаме на просторни жилищни помещения. Подхождаме с високи критерии към енергийната ефективност на нашите сгради - топло и хидроизолациите на фасади и покриви, окачени вентилируеми фасади с каменна облицовка, висок клас фасадни врати и прозорци с троен стъклопакет, шумоизолации на междуетажните плочи, луксозни общи части, с шумопоглъщащи тавани и тихи настилки. Снимка: Планекс Инвест Снимка: Планекс Инвест

С мисъл подходихме и към изграждането на инфраструктурата във и около нашия последен проект „Морени клуб резиденс“. Използвайки подземната река, създадохме ново езеро, за да остане привлекателна и просторна зоната за разходки. Създадохме система от алеи с дължина около 2500 м., свързани с кътове за почивка, площадки за спорт на открито и детски развлечения, без това да нарушава спокойствието на обитателите. Не променяме движението на въздуха и запазваме чистота му, извеждайки автомобилите само по периферията на тези 90 дка, скрити зад озеленяването“.

Архитектура и природа в хармонично единство

Умно е и да избираме жилище с мисълта за природата и с усещането, че дори след архитектурната намеса, нещата трябва да изглеждат така, сякаш винаги са били там. Това определя Калина Ченгелиева като запазена марка на „Планекс Инвест“. „Точно на тази философия се дължи богатото озеленяване в нашите комплекси. Именно за това в последния ни проект сме предвидили засаждане на 500 едроразмерни дървета и 2000 храсти и декоративни видове в прилежащия парк.“, казва тя.

В обобщен вид можем да определим какъв би бил умния подход при избора на жилище: затворен жилищен комплекс с отлична локация, собствена инфраструктура, индивидуална и отличителна архитектура, висококачествени материали с гаранция за качество, висок клас технологии и гарантирана качествена дългогодишна поддръжка. Отговаря ли жилището на тези условия, няма как да сме сбъркали и спокойно можем да наречем това умна инвестиция!

Последна актуализация: 18:06 | 17.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още
Финанси виж още