IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата в САЩ намаляват за първи път от десет години

Най-бърз спад отчитат най-недостъпните дестинации отвъд Океана, показва национален индекс

12:31 | 29.09.22 г.
Жилищният пазар в САЩ растеше непрекъснато от 2012 г. насам. Снимка: Bloomberg LP
Жилищният пазар в САЩ растеше непрекъснато от 2012 г. насам. Снимка: Bloomberg LP

Силният ръст на цените на жилищата в САЩ приключи. Те намаляват за първи път от десет години, предава Bloomberg.

Националният индекс S&P CoreLogic Case-Shiller за цените в 20 големи града се е понижил с 0,44% през юли - първи спад от март 2012 г. насам. Последният срив на имотния пазар в САЩ приключи през 2012 г., последван от десеттодишен ръст на цените на жилищата, подкрепен от двегодишното трескаво пазаруване на имоти по време на пандемията.

Но Федералният резерв сложи бърз край на партито в рамките на усилията си за ограничаване на инфлацията. Лихвите по ипотечните кредити се удвоиха тази година, като изключиха много купувачи от пазара и доведоха до спад на продажбите. Сега цените започват да намаляват. Най-големите месечни спадове през юли са отчетени в Сан Франциско (-3,6%), Сиатъл (-2,5%) и Сан Диего (-2%).

„Охлаждането е тежко и бързо“, коментира Стивън Стенли, главен икономист в компанията Amherst Pierpoint. По-високите лихви по ипотечните кредити в САЩ тласкат надолу цените на жилищата. Графика: Bloomberg LP По-високите лихви по ипотечните кредити в САЩ тласкат надолу цените на жилищата. Графика: Bloomberg LP

Цените обаче остават високи. Националният индекс Case-Shiller е нараснал с 15,8% на годишна база през юли. Но това е най-малкото покачване от април 2021 г. насам и забавяне спрямо повишението с 18,1% през юни. Това е и най-голямото забавяне на индекса в историята му.

Има също признаци за значително натрупането търсене на жилища. Продажбите на нови домове в САЩ неочаквано са нараснали през август, показаха данни на правителството от вторник.

Това е най-силният темп на продажби на нови жилища от март насам и вероятно отразява надпреварата на купувачите да изпреварят нови повишения на лихвите по ипотечните кредити и да се възползват от намаляването на цените от някои строителни компании. Продажбите на нови жилища са нараснали във всички области, включително покачване с 29,4% в южните щати, където темпът е най-бързият тази година.

Спадовете на цените на жилищата са най-резки в най-недостъпните локации, особено по Западното крайбрежие, където купувачите вече бяха притиснати в началото на тази година макар тогава лихвите по ипотеките все още да бяха на историческо дъно.

Поевтиняването на имотите изглежда крайно в сравнение с двегодишната пандемична треска, белязана от множество оферти за един имот и недостиг на обяви, който караше купувачите да предлагат по-високи цени.

Сега имотите остават по-дълго на пазара, защото търсенето намалява и активните наличности нарастват. Едно нещо може да задържи цените високи – по-малко жилища излизат на пазара.

Собственици на жилища, които няма нужда да се местят, остават в дома си. За повечето от тях покупката на дом изисква да се откажат от по-евтина ипотека. Неотдавнашни данни на Zillow Group показаха, че новите обяви са намалели с почти 23% през август спрямо година по-рано.

В същото време Федералният резерв продължава да вдига лихвите.

Предвид перспективите за по-предизвикателна макроикономическа среда, цените на жилищата може да продължат да намаляват, коментират брокери отвъд Океана.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:31 | 29.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още